Zákusek jako je tento nevidíte každý den: Jemné těsto „Medové Ptačí Mléko“ smíchané s dokonalou chutí krému a polevy! Kam se hrabe česká Marlenka

Zákusky v podobě různých koláčů, dortů a buchet miluje každý. Tento jeden s nadýchaným těstem budete mít rádi o to více, když si jej připravíte sami.

Kdy jste měli naposledy nějaký pořádný dort či buchtu? Ano, zákusky seženete na každém rohu. Prodávají se balen v supermarketech či v různých cukrárnách a prodejnách v obchodních domech. Nic ale nepředčí tu dokonalou chuť, jakmile si jej připravíte sami. Zároveň ani nebude cenově tak drahý a můžete s ním pohostit jakoukoliv návštěvu.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na těsto budete potřebovat:

  • Sto padesát gramů cukru
  • Dvě vejce (Nejlepší jsou ta domácí, ale dort bude lahodný i s kupovanými)
  • Padesát gramů medu
  • Osmdesát gramů kvalitního másla
  • Tři sta padesát gramů mouky
  • Jednu lžičku sody
  • Špetku soli
  • Vanilkový cukr dle chuti
  • Šlehač či metličku
  • Hrnec
  • Síto
  • Plech
  • Pečící papír
Fotografie: Piqsels

Na krém budete potřebovat:

  • Půl litru mléka
  • Sto osmdesát gramů cukru
  • Čtyřicet gramů mouky
  • Jedno vejce
  • Sedmdesát gramů másla
  • Vanilkový cukr dle chuti
  • Hrnec
  • Metličku

Na polevu budete potřebovat:

  • Čtyřicet pět gramů másla
  • Jednu a půl lžíce zakysané smetany
  • Dvě a půl lžíce kakaa
  • Tři polévkové lžíce cukru
  • Hrnec
  • Metličku
Fotografie: Pexels

Nejprve se vrhněte na přípravu těsta, což vám zabere nejvíce času. Rozklepněte si vajíčka a ušlehejte je spolu s cukrem, následně přidejte med a promíchejte. Celou vytvořenou směs dejte do vodní lázně, dokud se vám nerozpustí. Poté přidejte i sodu, špetku soli a odstavte ze sporáku. Vezměte si síto a prosejte přes něj do těsta mouku a následně i vanilkový cukr.

Je to jednoduché a velmi chutné

Nyní můžete těsto začít zpracovávat rukama, dělejte to do té doby, dokud vám nevznikne hladká a jednolitá hmota. Následně jej zakryjte a nechejte na čtyřicet minut odležet. Poté jej rozdělte na tři cca stejně velké části, které vyválíte na tenké pláty. Všechny postupně dejte na plech vyložený pečícím papírem a upečte na 190 stupňů asi okolo 5 minut. Jakmile to budete mít, rozdělte každý jeden díl ještě na dva další.

Fotografie: Freepik

Co bude přečuhovat rozmixujte mixérem a nechejte na později. Nyní se můžete vrhnout na krém. Vezměte si hrnec a do toho smíchejte mléko, cukr, vejce, mouku, vanilkový cukr a rozmíchejte metličkou. Následně dejte na sporák a vše důkladně promíchejte a nechejte projít varem. Ke konci dodejte máslo a pořádně jej vmíchejte. Nechejte jej vychladnout. Nyní můžete začít tvarovat dort.

Vždy položte těsto, namažte krémem a postup opakujte, dokud nedáte navrch poslední plát korpusu. Poté se můžete vrhnout na přípravu polevy. Smíchejte všechny ingredience dohromady, nechejte uvařit do zhoustnutí a stáhněte ze sporáku. Následně nalijte na vršek dortu, posypejte drobenkou, kterou jste si předtím odložili a dejte do lednice odležet a několik hodin. Podávat můžete například s kávou, dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]