Toto nevídané spojení vajec a mandarinek rozmazlí vaše chuťové pohárky. Lahodný dort je rychlý a snadný

Koláč s mandarinkami

Pečivo je oblíbeným pokrmem již po staletí. Nejen to slané, ale i to sladké se těší velké oblibě. Mnohdy máme problém s vymýšlením originálních receptů, je proto dobré sáhnout po tradičních receptech.

Příprava koláčů z ovoce byla typická již ve starém Římě. Rozhodně se ale nejednalo o jídlo pro chudé, naopak. Sušené, ale i čerstvé ovoce bylo velmi drahé, proto si pokrmy z něj mohli dovolit jen šlechtici. Dá se tedy říct, že koláč s mandarinkou je přímo královské jídlo. Připravit si jej můžeme jako velkou bábovku nebo můžeme použít malé košíčky vhodné na cupcaky.

Ingredience potřebné na mandarinkový dort:

  • mandarinky – 400 gramů
  • vejce – 2 kusy
  • cukr – 60 gramů
  • droždí – lžička
  • mouka – 550 gramů
  • máslo – 20 gramů

Koláč s mandarinkami

Mandarinky dodávají koláči svěží a jedinečnou chuť

Na přípravu těsta budeme potřebovat misku, do které dáme oloupané mandarinky, vejce, cukr a droždí. Vše důkladně rozšleháme za pomoci ponorného mixéru, poté směs propasírujeme přes jemné síto. Do misky, kde se nachází tekutina z mandarinek, přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto bez hrudek.

Koláč s mandarinkami

Těsto je zapotřebí pořádně propracovat

Do těsta následně přidáme také rozpuštěné máslo a pokračujeme v hnětení. Pomocí stolu s olejem z těsta vytvarujeme velký a dlouhý ovál, který následně rozdělíme na 6 stejných dílů. Z každého kousku vytvarujeme kuličku, kterou budeme jednu po druhé dávat do pečicí formy vytřené olejem. Jakmile je forma plná, zakryjeme ji potravinářskou fólií a utěrkou. Necháme odpočívat na teplém místě.

Buchta z bílkového sněhu s mandarinkami

Tento nadýchaný mandarinkový koláč je vynálezem mé babičky cukrářky. Během svátků u nás nesmí chybět

Koláč s mandarinkami

Odpočinek je důležitý, aby mohlo pracovat droždí

Těsto necháme 20 minut kynout, poté připravený koláč potřeme žloutkem a dáme do trouby. Pečeme po dobu 30 minut na 170 stupňů. Jakmile je koláč hotový, vyjmeme jej z formy a necháme vychladnout. Před samotným podáváním je dobré jej posypat moučkovým cukrem. Tento jednoduchý dezert se ideálně hodí ke kávě nebo odpolednímu čaji.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*