Tento nadýchaný mandarinkový koláč je vynálezem mé babičky cukrářky. Během svátků u nás nesmí chybět

Buchta z bílkového sněhu s mandarinkami

Příprava chutného dezertu nemusí trvat hodiny, vystačíme si se čtvrt hodinou, a přesto budeme překvapeni výslednou chutí. Mandarinkový koláč je na přípravu velmi snadný.

Mandarinka je velmi oblíbeným ovocem, které se na českých stolech vyskytuje zejména v období Mikuláše a Vánoc. Často máme problém s tím, jak velké množství mandarinek zpracovat. Právě s tímto problémem nám pomůže jednoduchý recept na dezert, jehož základem jsou právě mandarinky. Jeho výsledná chuť vás rozhodně nenechá v klidu.

Ingredience potřebné na mandarinkový koláč:

  • 4 mandarinky
  • 170 gramů hladké mouky
  • 160 gramů cukru krystalu
  • 3 vejce

Koláč s mandarinkami

Základem každého koláče je vláčné těsto

Nejprve si vezmeme vejce, která rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky smícháme s 80 gramy cukru krystalu a mícháme tak dlouho, dokud se zrnka cukru nerozpustí. Bílky za pomoci špetky soli a ručního mixéru vyšleháme do sněhu. Jakmile je konzistence bílkového sněhu hustá, přisypeme zbylý cukr a šleháme dál. Následně přidáme vzniklou směs do směsi ze žloutků.

Koláč s mandarinkami

Koláč ozdobíme kousky mandarinky

Jakmile máme vyšlehanou jednotnou hmotu, do směsi po částech prosejeme mouku a vypracujeme těsto. Vezmeme si k ruce také mandarinky, ty oloupeme a rozdělíme na jednotlivé půlměsíčky. Těsto dáme do pekáče, který jsme si předem opatřili pečícím papírem. Rovnoměrně jej rozprostřeme po celé jeho ploše a naskládáme na něj jednotlivé kousky mandarinek.

Trojúhelníčky s jablky

Tyto jablečné trojúhelníčky se rozpadají na jazyku. Jsou násobně lepší než jakékoliv z pekařství

Koláč s mandarinkami

Závěrečné zdobení je zcela závislé na naší fantazii

Plech s těstem s mandarinkami umístíme do trouby a pečeme na 180 stupňů po dobu 35 – 40 minut. Jestli je koláč hotový si ověříme jednoduše pomocí špejle, pokud se nám na ní nelepí těsto, můžeme koláč z trouby vyndat. Jakmile je hotový, můžeme jej dozdobit pomocí moučkového cukru, případně za pomoci rozehřáté čokolády vytvořit mřížku nebo jiný obrázek.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*