Poctivé a nadýchané buchty s džemem jsou lepší než ty, co s sebou vzal Honza do světa

Měkké a vzdušné buchty s náplní připravíte snadno z jednoduchého těsta. Se speciálním systémem balení náplně se z jejich přípravy stane hravá zábava na večer.

Poctivé plněné buchty jsou sice klasika české domácí kuchyně, kterou znali už prababičky našich prababiček, je pro soudobé kuchařinky často strašákem. To je ale zbytečné, buchty jsou snadné a není třeba se jich obávat. Inspirujte se jednoduchým receptem na kynuté buchty, s nimiž by se ani pohádkový Honza ve světě neztratil.

Ingredience

  • hladká mouka – 600 g
  • rozpuštěné máslo – 60 g
  • moučkový cukr – 100 g
  • čerstvé droždí – 30 g nebo instantní droždí – 9 g
  • teplé mléko – cca 350 ml
  • vaječné žloutky – 2 ks
  • vanilkový cukr – 10 g (volitelné)
  • citrónová kůra z 1 citrónu (volitelné)
  • sůl – 1 špetka
  • celé vejce na potření – 1 ks
  • džem nebo jiná náplň

Návod na přípravu

Mléko zahřejte, aby bylo teplé, ale nikoliv horké. Rozdělte ho na poloviny, jednu odložte stranou a do druhé rozdrobte droždí, přidejte trochu mouky a cukru a promíchejte. Směs nechte stát na teplém místě asi 10 až 15 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit bohatá pěna.

Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejte do hluboké mísy, přidejte špetku soli, vanilkový cukr a strouhanou citrónovou kůru. Suché přísady důkladně promíchejte a přilijte k nim aktivovaný kvásek, asi polovinu zbylého mléka a trochu rozpuštěného másla. Začněte hníst těsto a přitom pomalu přilévejte zbylé mléko a rozpuštěné máslo. Výsledkem by mělo být vláčné, elastické a měkké, ale nelepivé těsto.

Těsto vyklopte na pracovní plochu a rukama ho ještě chvíli hněťte. Do mísy nasypejte trochu mouky, vraťte zpátky těsto, mísu zakryjte utěrkou a nechte ji stát v teple přibližně 1 hodinu, případně déle, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

Vykynuté těsto rozválejte na velký obdélník, který rozkrájejte na středně velké čtverce. Doprostřed vložte trochu džemu nebo jiné náplně. Přehněte přes ni nejprve dva protilehlé okraje a poté opět proti sobě dva zbylé. Systém je podobný skládání naplněné tortilly. Spoj jemně zamačkejte, aby se nerozbaloval.

Hotové buchty vyskládejte do plechu vyloženého pečicím papírem či vytřeného máslem a vysypaného hrubou moukou. Dbejte na to, aby mezi nimi nezůstaly žádné mezery. Buchty zakryjte čistou utěrkou a nechte je 20 minut kynout. Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Vykynuté buchty potřete po celém povrchu rozšlehaným vajíčkem a dejte je asi na 25 minut péct. Poté už jen nechte zchladnout, pocukrujte a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]