Naučte se poznat kvalitní vejce. Drobné detaily prozradí mnohem více, než se na první pohled může zdát

Fotografie: Depositphotos

Vejce jsou důležitou součástí našich jídelníčků, prostřednictvím jejich konzumace získáváme potřebné bílkoviny do těla. Měli bychom ale umět rozpoznat, které vejce jsou dobrá a kvalitní.

Vždy bychom měli věnovat pozornost kvalitě potravin, které kupujeme, a u vajec to platí dvakrát tak. Spousta lidí už ale dnes vejce kupuje v obchodě, kde se o jejich kvalitě moc nedozví. Určitě už se někomu z vás stalo, že jste měli „pukavce“, který nejenže nevábně páchne, ale kvůli cenám vajec je to také škoda peněz. Jak ale poznat dobrá vejce v obchodě, a na co bychom měli při jejich nákupu myslet?

Fotografie: Depositphotos

Označení vajec a jejich místo v obchodě

Každý ví, že vejce mají speciální označení formou čísel a písmen. Toto označení vypovídá o původu a typu chovu slepic. Nejkvalitnější ale zároveň nejdražší jsou vejce s číslem 0 (ekologický chov) nebo 1 (volný výběh). Čísla 2 a 3 potom značí buď halový nebo klecový chov. Orientovat se můžete také díky kódu země, ze které vejce pochází. Nicméně důležité je, aby vejce byla čerstvá.

Pro čerstvost vejcí je důležitá především stálá teplota. Zatímco doma skladujeme vejce v lednici, v obchodech je najdeme v klasických regálech mimo chladící boxy. Důvodem je to, že v obchodě se často chladící boxy otevírají, a nemůže se tak stabilní teplota zajistit. Doporučovaná teplota skladování vajec je mezi 5 až 20 stupni, při vyšší teplotě se začíná ve vejci narušovat tzv. kůžička pod skořápkou, a vejce se začíná kazit. Pokud tedy máte možnost, vybírejte vejce, která byla v chladném prostředí.

Obohacená vejce a trvanlivost

Pokud mají vejce na obalu údaj – Obohacená vejce, nemusíte se děsit. Tento údaj znamená, že pro výkrm slepic bylo využito speciální krmivo. Takové krmivo zvyšuje výživové hodnoty vajec, a vybírat můžete ze spousty druhů. Existují například selenová vejce, která byla obohacena minerálem obsahující selen, nebo omega vejce, které ve žloutcích obsahují o 30 % více zdravých omega-3 mastných kyselin.

Fotografie: Pixabay

Trvanlivost je také důležitým aspektem pro výběr kvality. Minimální trvanlivost vajec v prodejnách je 28 dní, a nejdéle 7 dní před expirací by měla být stažena z prodeje. Bohužel se ale některé obchody tímto pravidlem neřídí a prodávají vejce i po expiraci. Snažte se proto sledovat označení trvanlivosti na obalech, abyste předešli koupi prošlých a nekvalitních vajec.

Zdroj: Gotowanie