Kávovar patří k nejvyužívanějším domácím spotřebičům vůbec. Vždyť jen málokterý člověk si dokáže představit den bez čerstvě namleté, vonící kávy plné kofeinu, která ho dokáže dostat z rozespalého stavu během pár minut.
A i když se zdá být ráno s hrnkem kávy v ruce jako idylické, představu nám znepříjemňuje zápach, který už delší dobu z kávovaru uniká. Jak se ho zbavit? A jde to vůbec?
I kávovar je jen spotřebič
Ranní zachránce, nejlepší přítel člověka, jediná věc, která vleje krev do žil – milovníci kávy tvrdí o šálku kofeinového nápoje mnohé, ovšem jen málokdo si umí poradit se situací, kdy jde z kávovaru nepříjemný zápach. Většinou za nimi stojí vlhké prostředí uvnitř kávovaru, které je bohužel tím nejlepším místem pro vznik minerálních usazenin a bakterií.
Je proto důležité si uvědomit, že kávovar je opravdu jenom spotřebič – taková neživá věc, o kterou se musíte starat a kterou musíte pravidelně čistit. Nemusíte tedy kupovat nový, někdy stačí jen použít ekologický odstraňovač vodního kamene nebo jiné přípravky na jeho údržbu a je po problému.
Znečištění vede ke zvláštní chuti
Nejen zápach pocházející z kávovaru nás upozorňuje na to, že je zapotřebí spotřebič vyčistit. Blikají také světýlka na něm a kromě toho samotná káva ani dobře nechutná. A to se může jednat o druh, kterému se přezdívá „nejlepší zrnková káva ze všech”. Znečištěné prostředí kávovaru si s chutí dokáže velmi neblaze pohrát, bohužel.
A tak čištění už nenechávejte na jindy, pusťte se do toho rovnou, ať se pití kávy stane zase tou nejlepší částí dne, kterou nic nenarušuje.
Nejdříve vyjměte veškeré části kávovaru
Jenže jak postupovat při čištění kávovaru? Dříve, než se pustíte do čištění hloubkového pomocí tabletek nebo odvápňovače v tekutém provedení, vyčistěte všechny části, které jsou vyjímatelné. Myslí se tím tedy nádoba na vodu, kterou s pomocí čisté hubky očistěte od usazenin (často nehezky zbarvených), také odkapávač, který se většinou nachází ve spodní části a na který se zpravidla pokládá prázdný hrníček čekající na naplnění. Právě odkapaná voda v něm, kterou zapomínáme vylít, může být původcem nepříjemného zápachu.
V ideálním případě po vylití nádobu také umyjte stejně jako káď, do které padá lógr zbylý ze zrnkové kávy. Jeho vyprázdnění však nepodceňujme – byť jen sebemenší zbytek namleté kávy by mohl zanedlouho plesnivět a stal by se tedy také zdrojem nepříjemného pachu.
Nechte jednotlivé části pořádně uschnout
Pokud máte na čištění dostatek času a neplánujete si v následujících pár minutách kávu uvařit, nechte jednotlivé části pořádně vyschnout.
Je čas na hloubkové čištění
Kávovary jsou velice chytré spotřebiče, což dokazuje nejeden test kávovarů, které si řeknou, po čem zrovna touží. Kontrolky začínají blikat vždy, kdy chybí voda, káva, nebo kdy je zapotřebí vyprázdnit jednotlivé nádoby, ze kterých se spotřebič skládá. A stejně tak si řekne, kdy je čas na hloubkové čištění.
K tomu se většinou používají speciální tablety nebo odvápňovače, které se koupí ve stejné prodejně, kde jste společníka zakoupili (případně jinde na internetu). Tyto přípravky se používají dle návodu na obalu, případně si novější modely kávovaru samy určí kroky, podle kterých budete postupovat.
Pokud po ruce nemáte speciální prostředky určené k čištění kávovaru, můžete dát na tradiční babské rady. Například proti vodnímu kameni efektivně bojuje také spojení octa a vody. Touto směsí se naplní kávovar a pustí se tradiční čistící cyklus. Až bude dokonáno, nechte kávovarem projít alespoň dvakrát studenou vodu, aby se kyselá chuť anulovala.