Už dlouho byste rádi ochutnali játra, ale bojíte se jejich přípravy? Společně s kefírem můžete vytvořit lahodné jídlo, které bude chutnat i zarytým odpůrcům hovězích jater.
Játra, ať už hovězí, kuřecí nebo vepřová, nejsou příliš oblíbenou pochoutkou. Rozdělují lidi na dvě skupiny. Buď je milujete, nebo nenávidíte. Ale věříme, že se správným receptem i ti, kteří odmítají játra, byť jen ochutnat, uznají, že se báli jejich chuti zbytečně. S tímto trikem budou hovězí játra velice křehká, šťavnatá a získají příjemnou chuť.
Játra a kefír jsou nejlepšími přáteli
Věřte nebo ne, ale stačí naložit hovězí játra do kefíru a poté vložit do trouby. Játra se často obalují v mouce, ale v tomto případě ji můžete vynechat, což mnozí považují za bonus, protože mouka představuje jen další kalorie navíc. Navíc se pečou v troubě, a ne na pánvi na oleji, což je další výhoda. Můžete si užít jejich chuť bez příměsi mastnoty. Připravte si následující suroviny.
- 800 g hovězích jater
- 300 ml kefíru
- 1 cibuli
- 2 PL rostlinného oleje
- Sůl a mletý pepř dle chuti
Postup při přípravě hovězích jater s kefírem
Hovězí nejdříve pečlivě umyjte a pomocí nože opatrně odstraňte film na povrchu. Pozor, játra jsou velice křehká, nesmíte je roztrhat. Nyní je nakrájejte na středně velké kousky a vložte do větší skleněné mísy. Teď přijde na řadu kefír. Nalijte jej přímo do misky na játra. Umístěte na 2-3 hodiny do lednice a nechte odpočívat. Nejlépe je však připravit si játra den předem. Po noci v lednici naložené v kefíru budou druhý den o to více chutná.
Jakmile přijde čas na pečení, nachystejte si zapékací misku, vymažte trochou rostlinného oleje nebo máslem, chcete-li, nakrájejte si cibuli na půlkolečka a vyskládejte do zapékací formy. Posolte a opepřete. Játra v rukou vymačkejte od kefíru a vyskládejte na cibuli. Opět posolte a opepřete. Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů. Pečte 25 minut.
Než se vám játra upečou, můžete si připravit přílohu. Doporučujeme bramborovou kaši, která se vždy dobře hodila k hovězím játrům. Celkový výsledek je velice jemný, vydatný a chutný. Po uplynutí potřebné doby na pečení nebudou játra vysušená. Navíc se z uvolněné šťávy vytvoří lahodná omáčka, kterou můžete přelít bramborovou kaši.