Jednoduchá, avšak dokonalá piškotová roláda, kterou oslníte třeba i návštěvu

Tato piškotová roláda vás nikdy nezklame, ať ji připravíte pro návštěvu, nebo třeba pro svou mlsnou rodinu. Hodit se bude k odpolední víkendové kávičce, anebo třeba ke snídani pro děti. Ty ji ocení ze všeho nejvíc.

Jaké suroviny budete potřebovat na piškotovou roládu?

Než se pustíte do pečení, připravte si tyto ingredience:

  • 5 vaječných žloutků
  • 1 gram soli
  • 50 gramů krupicového cukru
  • 90 gramů polohrubé mouky
  • 2 gramy kypřícího prášku do pečiva
  • 50 mililitrů slunečnicového oleje
  • 50 mililitrů mléka
  • 5 bílků
  • 70 gramů moučkového cukru

Jak postupovat při přípravě piškotové rolády?

Nejprve si v míse smíchejte polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Pak oddělte bílky od žloutků. Ty smíchejte v jiné míse s trochou soli a krupicovým cukrem. Nyní přilijte i slunečnicový olej, mléko, přisypte polohrubou mouku s kypřícím práškem a vypracujte homogenní těstíčko. Následně vyšlehejte do sněhu bílky a také je zkomponujte metličkou do těsta.

Fáze pečení korpusu a tvoření rolády

V další fázi si k ruce vezměte plech vystlaný pečícím papírem a vlijte do něj vanilkové těsto. Dobře rozprostřete po celé ploše a dejte péct do trouby na cca 15 až 20 minut při teplotě 170 °C.

Upečený piškot vyjměte z trouby a namažte džemem, marmeládou, nebo třeba sladkým tvarohem a posléze hned zarolujte.

 Servírování piškotové rolády

Roládu podávejte po vychladnutí pokrájenou na kolečka. Polít ji předtím můžete samozřejmě i čokoládovou polevou. K porci dezertu se bude hodit například i kopeček šlehačky a čerstvé ovoce typu jahody, banány, borůvky nebo maliny.

Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na závěr

Pokud máte rádi čokoládové korpusy, můžete do těsta zakomponovat rozpuštěnou čokoládu nebo třeba kakaový prášek. Možné je piškot pomazat i Nutellou nebo třeba pudinkovým krémem. Do těsta se budou hodit i mleté lískové oříšky či strouhaný kokos.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]