Kakaový piškot se smetanovým krémem si zamilují nejen děti, ale i dospělí

Nachytali jste pro své milé chutnou večeři a chtěli byste ji zakončit něčím opravdu skvostným? Pak vsaďte na tento kakaový piškot se smetanovou náplní. Je lehoučký a jemný na chuť. Zamilují si ho všichni včetně vás samotných, přesvědčte se.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu kakaového piškotu?

Před zahájením pečení si obstarejte tyto suroviny na těsto:

  • 3 vajíčka
  • 120 gramů krupicového cukru
  • 130 mililitrů slunečnicového oleje
  • 130 mililitrů mléka
  • 30 gramů kakaového prášku
  • 160 gramů polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • špetku soli

Na přípravu krému potřebujete:

  • 140 gramů smetanového sýra (např. mascarpone)
  • 160 mililitrů smetany ke šlehání
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 8 gramů vanilkové cukru

K zhotovení cukrového sirupu je zapotřebí:

  • 100 mililitrů vody
  • 60 gramů moučkového cukru

Jak postupovat při přípravě kakaového piškotu?

V míse si vyšlehejte vajíčka spolu s krupicovým cukrem. Přidejte i špetku soli.

Poté si smíchejte horké mléko s kakaovým práškem a nechte tekutinu vychladnout. Nyní k vejcím vsypte prosátou polohrubou mouku a kypřící prášek a vypracujte homogenní těsto. V další fázi do něj vlijte i vychladlé kakao a slunečnicový olej. Ve výsledku vám vznikne polotekutá směs bez hrudek.

Fáze pečení korpusu, příprava smetanového krému a kompletace dezertu

Až budete mít těsto hotové, vlijte jej na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby na cca 40 minut při 180 °C.

Až se piškot upeče, vyjměte jej a rozkrojte po vychladnutí na dva pláty.

Dále si připravte smetanový krém. Do misky vlijte smetanu ke šlehání a rozmixujte ji do tuhého sněhu. Poté přisypte i moučkový a vanilkový cukr. Na závěr do šlehačky ještě zakomponujte smetanový krém, aby vám vznikla hustá náplň do dezertu.

Tou natřete spodní část korpusu, který jste předtím pokapali cukrovým sirupem (z cukru a vody). Krém přiklopte vrchním piškotovým plátem a dejte tuhnout do lednice na několik hodin.

Servírování kakaového piškotu se smetanovým krémem

Vychladlý dezert podávejte pokrájený na přiměřeně velké porce. Posypat jej můžete i moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]