Nachytali jste pro své milé chutnou večeři a chtěli byste ji zakončit něčím opravdu skvostným? Pak vsaďte na tento kakaový piškot se smetanovou náplní. Je lehoučký a jemný na chuť. Zamilují si ho všichni včetně vás samotných, přesvědčte se.
Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu kakaového piškotu?
Před zahájením pečení si obstarejte tyto suroviny na těsto:
- 3 vajíčka
- 120 gramů krupicového cukru
- 130 mililitrů slunečnicového oleje
- 130 mililitrů mléka
- 30 gramů kakaového prášku
- 160 gramů polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- špetku soli
Na přípravu krému potřebujete:
- 140 gramů smetanového sýra (např. mascarpone)
- 160 mililitrů smetany ke šlehání
- 50 gramů moučkového cukru
- 8 gramů vanilkové cukru
K zhotovení cukrového sirupu je zapotřebí:
- 100 mililitrů vody
- 60 gramů moučkového cukru
Jak postupovat při přípravě kakaového piškotu?
V míse si vyšlehejte vajíčka spolu s krupicovým cukrem. Přidejte i špetku soli.
Poté si smíchejte horké mléko s kakaovým práškem a nechte tekutinu vychladnout. Nyní k vejcím vsypte prosátou polohrubou mouku a kypřící prášek a vypracujte homogenní těsto. V další fázi do něj vlijte i vychladlé kakao a slunečnicový olej. Ve výsledku vám vznikne polotekutá směs bez hrudek.
Fáze pečení korpusu, příprava smetanového krému a kompletace dezertu
Až budete mít těsto hotové, vlijte jej na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby na cca 40 minut při 180 °C.
Až se piškot upeče, vyjměte jej a rozkrojte po vychladnutí na dva pláty.
Dále si připravte smetanový krém. Do misky vlijte smetanu ke šlehání a rozmixujte ji do tuhého sněhu. Poté přisypte i moučkový a vanilkový cukr. Na závěr do šlehačky ještě zakomponujte smetanový krém, aby vám vznikla hustá náplň do dezertu.
Tou natřete spodní část korpusu, který jste předtím pokapali cukrovým sirupem (z cukru a vody). Krém přiklopte vrchním piškotovým plátem a dejte tuhnout do lednice na několik hodin.
Servírování kakaového piškotu se smetanovým krémem
Vychladlý dezert podávejte pokrájený na přiměřeně velké porce. Posypat jej můžete i moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou. Přejeme dobrou chuť.