Jestli existuje něco, co dokáže člověka povzbudit svou chutí i vůní, tak je to právě vysoce kvalitní káva, která má dlouholetou tradici. Když se budeme bavit o dlouholeté tradici, není to třeba deset nebo dvacet let, ale mnohem více! Pohodlně se usaďte, přivřete oči a zhluboka se nadechněte. Cítíte tu úžasnou vůni čerstvě pražené Italské kávy? Přeneseme se do roku 1883, kdy si jedna rodinka otevřela pražírnu, která v průběhu staletí expandovala do celého světa. Mateřská pražírna se nachází v Monte Cerignone nedaleko městečka Rimini. Tam se letos konaly významné kávové události World Barista Championship a World of Coffee.
Trochu informací ze světa kávy
Abychom si trochu přiblížili svět kávy, Barista značí něco podobného, co Sommelier ve světě vína. Jen s tím rozdílem, že znalec na kávu neochutnává pouze její kvalitu, ale sám se specializuje na přípravu a výrobu kvalitní kávy, zvláště pak espressa. V České republice tuto soutěž založili v roce 2003 Štěpánka Havrlíková a Roberto Trevisan. Existují dokonce různá školení a semináře určené právě pro Baristy, které mohou být určeny jak začátečníkům, tak profesionálům. Za zmínku také stojí informace, že káva Pascucci spolupracuje s SOŠ a SOU Polička, kteří pořádají Baristická školení a jejich studenti se dobře umisťují v těchto soutěžích. Umět připravit luxusní kávu je někdy docela výhra. Už jsem zažila spoustu nasupených lidí, kteří s prvním douškem kávy dokázali vykouzlit na tváři první úsměv dne. Káva s Italskou vášní je tedy mnohem více než pouhé zalití lžičky kávy horkou vodou. Už s nádechem prvního závanu jemného oparu, kterému tradiční zpracování kávy ponechalo její vášeň, se vám rozproudí krev v žilách. Nejspíš znáte pověstný a horkokrevný temperament Italů. K tomu není potřeba nic víc dodávat. To vše a mnohem více v sobě ukrývá pravá Italská káva.
Mletá nebo zrnková?
Někteří mají rádi pohodlí a život si rádi usnadní tím, že volí spíše kávu mletou. Na druhou stranu se najdou lidé, kteří si přípravu kávy vychutnají od A do Z. Starší ročníky si ještě vzpomenou, že skoro v každé prodejně stával mlýnek na kávu. Jako dítě jsem žadonila, že mletí zrnkové kávy se ujmu já sama, ačkoliv jsem stěží dosáhla. Ta vůně byla naprosto okouzlující a vždy, když cítím vůni čerstvě umleté kávy, mám tento obraz svého dětství před očima. Příprava kávy představuje magický rituál a je škoda, že se pozvolna vytrácí tohle kouzlo, které lidem přináší potěšení a chvíle pohody. Poselství Italské kávy Pasccuci si napříč staletím ponechalo své kouzlo a byl by hřích nevychutnat si každý doušek i její nezaměnitelné aroma.