Kondenzované mléko ve sklenicích podle domácí receptury

Milujete kondenzované mléko a nechcete za něj utrácet spoustu peněz? Vyrobte si ho sami v pohodlí vlastního domova! Nepotřebujete k domu téměř žádné suroviny, pracovní postup je velmi jednoduchý a bude chutnat dokonale.

V obchodech je tento produkt přitom poměrně drahý a kupovat si ho pravidelně, může být finančně docela náročná záležitost. Vaše děti jistě budou také nadšené, protože díky tomu budete mít o důvod víc, abyste jim připravili domácí palačinky, ke kterým se toto mléko dokonale hodí.

Co budete potřebovat?

Kondenzované mléko se často používá při vaření, ale také při pečení. Jedná se o skvělý produkt, který se rozhodně vyplatí mít neustále po ruce. Ideální složení kondenzovaného mléka by mělo obsahovat pouze dvě složky, a to kravské mléko a cukr. Zpracováním těchto dvou složek získáte něco jedinečného, co vás díky domácí přípravě přijde velmi levně. Na výrobu budete potřebovat pouze:

  • mléko (nejlépe domácí) – 1 l,
  • cukr – 500 g.

Příprava domácího kondenzovaného mléka

Nejprve nalijte mléko do hrnce se silnými stěnami a dnem. Poté přidejte cukr, vše důkladně promíchejte a vložte na sporák. Zapalte ho na mírný oheň. Směs vařte po dobu jednu a půl až dvou a půl hodin. Závisí na obsahu tuku v kvalitě mléka a cukru. Čím je tedy mléko tučnější, tím rychleji se z něj stane kondenzované mléko. Dezert bude připraven, až mléko pořádně zhoustne. Na jednu důležitou věc ovšem nesmíte zapomenout.

Také nezapomeňte neustále míchat hmotu. Pokud máte mléko zakoupené v obchodě nebo má malé množství tuku, měli byste přidat trochu másla. Pak bude konzistence kondenzovaného mléka hustší. Potom zbývá už jen nalít horkou hmotu do čistých skleněných nádob. Po vychladnutí je přikryjte víčky a vložte do ledničky. Toto kondenzované mléko s palačinkami chutná velmi dobře a skvěle se k nim hodí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]