Královská zapečená kaše s masovými kuličkami

Ingredience potřebné na přípravu zapečené bramborové kaše s mletým masem

Na přípravu tohoto receptu budete potřebovat:

  • brambory – 700 g
  • máslo – 70 g
  • vejce – 1 ks
  • tvrdý sýr (na strouhání) – 200 g
  • mleté maso – 500 g
  • cibule – 1 ks
  • rajčata – 1 ks
  • sůl – dle chuti
  • pepř – dle chuti

Postup přípravy zapečené bramborové kaše s mletým masem

Tento velmi chutný pokrm připravíte podle následujícího postupu:

  1. Do větší mísy si připravte mleté maso (lze použít jakékoliv včetně směsi).
  2. Oloupejte cibuli a nasekejte ji nadrobno.
  3. Cibuli přidejte k masu, osolte a opepřete.
  4. Důkladně promíchejte a nechte chladit v lednici.
  5. Oloupejte brambory, nakrájejte na kostičky a nechte je vařit v osolené vodě.
  6. Po uvaření brambory slejte a rozmačkejte nebo rozmixujte.
  7. Přidejte máslo a vejce a vše důkladně promíchejte do homogenní směsi.
  8. Na jemném struhadle nastrouhejte sýr, přidejte jej ke kaši a opět důkladně promíchejte.
  9. Připravte si plech s pečícím papírem nebo vymazaný olejem.
  10. Z kaše vytvořte větší placičky s důlkem uprostřed a rozložte je na plech.
  11. Z mletého masa vytvořte kuličky a vložte je do důlku uprostřed placek z kaše, mírně kuličky roztlačte dlaní.
  12. Rajčata nakrájejte na plátky a položte je na maso.
  13. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 35 minut.
  14. Po 35 minutách vyjměte plech z trouby a posypte strouhaným sýrem.
  15. Poté vložte opět do trouby a pečte ještě 5 minut, dokud se sýr nerozpustí.

Pokrm se podává mírně vychladlý, můžete k němu přidat jednoduchý zeleninový salát nebo zakysanou smetanu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]