Kuřecí mini řízečky s brambory zalité luxusní omáčkou. Kamarádka mi poradila tenhle málo známý recept a je to naprostá pecka! Vždy si na něj vzpomenu, když se mi nechce smažit

Pokud nevíte, co vařit a nechce se vám na nákup, podívejte se, jestli doma nemáte maso, brambory a smetanu. Jestli ano, rychlá večeře je na světě.

Rychle uvařit z toho, co dům dal, je celkem umění. Ale jakmile máte v mrazáku nebo lednici kuřecí maso, ve spíži brambory a najdete i smetanu, máte v podstatě vyhráno. Pokrm můžete různě kombinovat se zeleninou, co najdete doma, a jednoduchý oběd nebo večeře se může podávat. Následující recept vám nezabere ani čas, ani nijak nezatíží vaši peněženku. A přitom si pochutná celá rodina.

Co budete potřebovat na přípravu

Kuřecí prsní řízky se zapečenými bramborami a smetanou již dávají jasně najevo, že vám v tomto případě budou stačit jen tři důležité ingredience, včetně koření, jež může představovat pouze sůl a pepř, které máme doma vždy, abyste si uvařili rychlý, jednoduchý a nenákladný pokrm. Připravte si následující suroviny.

  • 1 kg brambor
  • 600 g kuřecích prsou
  • 120 g mozzarelly
  • 200 ml smetany
  • 1 ks rajčete
  • 2 ks cibule
  • 2 ks vejce
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Koření (sladká mletá paprika, provensálské bylinky) podle chuti
Fotografie: Pixabay

Návod na přípravu kuřecích prsou s bramborami a smetanou

Začněte cibulí. Nejdříve ji oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Pečlivě ji rozdělte na jednotlivé dílky, abyste ji mohli dobře vyskládat do pekáčku vedle sebe. Nalijte do něj trochu rostlinného nebo olivového oleje a mašlovačkou rozetřete po celém povrchu. Zasypte cibulí po celém dně.

Nyní zbavte brambory slupky a nakrájejte na tenká kolečka. Vytvořte z nich druhou vrstvu a vyskládejte do pekáče na již připravenou cibuli. Rovnoměrně a mírně osolte a opepřete.

 

Teď přichází na řadu maso. Kuřecí prsní řízky bez kosti očistěte, umyjte a připravte si nudličky přibližně o stejné velikosti. Zasypte solí a mletým pepřem a rukama vetřete do masa, aby bylo obalené ze všech stran. Nudličky kuřecího masa rovnoměrně položte na vrstvu brambor.

Připravte si smetanovou směs s kořením. Vedle do misky rozklepněte dvě vejce a metličkou vyšlehejte do pěny. Trochu posolte, přidejte sladkou mletou papriku a provensálské koření a nalijte smetanu s vysokým obsahem tuku.

Opět vyšlehejte, aby se všechny chutě spojily. Takto připravenou smetanovou směs nalijte na cibuli, brambory a kuřecí maso vyskládané v pekáči. Dbejte na to, aby se smetana dostala do všech míst.

Pokud máte na pekáč poklop, zakryjte jej, jestli ne, použijte alobal. Nyní můžete vložit do předem vyhřáté trouby na 200 stupňů. Pečte asi 40 minut. Mezitím, než bude maso s bramborami hotové, nastrouhejte si nahrubo sýr a nakrájejte rajčata na plátky.

Po uplynutí potřebné doby odkryjte poklop nebo hliníkovou fólii, zasypte strouhaným sýrem a poklaďte plátky rajčat tak, aby každé kolečko rajčete představovalo jednu porci. Množství by mělo vystačit zhruba na šest porcí. Zasypte provensálskými bylinkami a vraťte zpět do trouby na dalších 10 minut. Následně můžete podávat se zeleninovým salátem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]