V našem kvízu se dozvíte něco o pokrmech, které se staly regionálními specialitami. Vaším úkolem bude správně zodpovědět, co se pod jejich názvy skrývá.
Česká republika je zemí s mimořádně pestrou gastronomickou tradicí. V každém kraji najdeme pokrmy, které se zde připravovaly po generace, často už od 19. století nebo ještě dříve. Mnohé z nich se také pyšní dost specifickými názvy, z kterých jde jen obtížně poznat, co si pod daným pojmem představit. Schválně, víte co je to žahour, cmunda, kulajda nebo polešniky?
Některé speciality dostaly ochrannou značku
Pro regionální recepty je rovněž typické, že vznikaly z místně dostupných surovin. Mnohá z tradičních jídel jsou navázaná na oslavu nějakého konkrétního svátku nebo významných příležitostí. Jiná se na stolech objevovala mnohem častěji. Byly to zpravidla pokrmy chudých, které se však postupem času staly gastronomickým symbolem daného regionu.
Kvíz na téma české pivo: Jen skuteční znalci a zkušení pivaři zodpoví všech 10 otázek
Každý kout Česka tak nabízí něco jedinečného. Některé speciality mají dokonce chráněné zeměpisné označení a jsou pýchou místních obyvatel. V našem kvízu na SvětěKreativity si můžete vyzkoušet, jak dobře se v regionálních specialitách orientujete. Na všechny otázky správně však odpoví jen ti největší znalci.
Kvíz: Kvíz: Poznejte regionální speciality

Napište komentář