České skořicové motance s vanilkovým pudinkem a posypané čokoládou. Takovou mňamku jste doma už roky neupekli

Kupujete si ke svačině sladké pečivo v supermarketu? Možná byste raději jedli něco čerstvějšího. Zkuste si doma upéct kynuté buchtičky plněné pudinkem a sypané čokoládou, jsou totiž skvělé.

Představte si dokonalou svačinu do školy či do práce, kterou si upečete vlastníma rukama a doma ji balíte do sáčku ještě teplou. Přesně takové jsou perfektní houstičky s pudinkem a čokoládou, které si můžete připravit večer a ráno, než dokonáte ranní hygienu, si je prostě dáte do trouby upéct. Než opustíte domov, čerstvé a neskutečně voňavé pečivo je na světě. Líbí?

Pro přípravu kynutých buchtiček budete potřebovat:

Na těsto

  • Hladká mouka – 360 g
  • cukr – 50 g
  • mléko – 150 ml
  • olej – 40 ml
  • sušené droždí – 8 g
  • vajíčko – 1 ks
  • sůl – 1 lžička

Na báječný pudinkový krém

  • Mléko – 250 ml
  • cukr – 40 g
  • kukuřičný škrob – 20 g
  • vaječný žloutek – 1 ks
  • citronová kůra – podle chuti
  • čokoládové chipsy nebo nasekaná čokoláda – podle chuti

Potřete a posypejte je před pečením

  • Vaječný žloutek – 1 ks
  • mléko – 1 lžíce
  • hnědý cukr – podle chuti
  • moučkový cukr – podle chuti

A teď už se vrhněte na přípravu těsta

Připravte si hlubokou mísu na hnětení kynutého těsta. Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné (ale nikoliv horké, to by uvařilo chuděry kvasinky v droždí a těsto by pak nevykynulo!) a nalijte ho do mísy. Vsypte cukr a droždí a metličkou promíchejte. Zakryjte misku a nechte kvasinky, aby se probudily k životu. Nejlépe jim to půjde na nějakém teplém místě a trvat to bude asi 10 minut.

Jakmile se na hladině začnou objevovat bublinky, víte, že je vítězství vaše. Odkryjte misku, přidejte olej a jedno vajíčko a znovu vše prošlehejte metličkou. A teď přidávejte mouku a trošku soli. Nespěchejte, přidávejte ji v několika krocích a pokaždé ji dobře zapracujte. Nejprve míchejte lžící či metlou, když je pak těsto příliš husté, vyměňte ji za své vlastní ruce. Hněťte těsto, dokud není nelepivé a pružné. Pak ho nechte na dně mísy, znovu ji zakryjte a nechte kynout 1 hodinu.

Bez pudinku by to nešlo

Co se týče pudinkové náplně, v zásadě máte dvě možnosti. Můžete ji vyrobit z klasického pudinku v pytlíku. Nic tím nezkazíte a zjednodušíte si tím práci. Pokud ale máte raději svou domácí práci a chcete se i na pudinku trochu vyřádit, připravte si svůj vlastní pěkně od začátku.

Vezměte si hlubokou pánev nebo rendlík a smíchejte v něm cukr s kukuřičným škrobem. Přidejte jeden žloutek (bílek si odložte na jiný recept), zalijte vše mlékem a pokračujte v míchání, než získáte jednolitou směs.

Přidejte trochu strouhané citrónové (nebo pomerančové) kůry, postavte na kamna a vařte směs tak dlouho, dokud nezhoustne jako pudink. Nezapomeňte bez přestání míchat, ať se nepřipálí!

Hotový pudink přelijte do misky, zakryjte ho přilnavou potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na hladině pudinku. Díky tomuto triku se nevytvoří ošklivý škraloup, který by pak svou konzistencí v buchtičkách vadil. Pudink takto nechte zvolna zchladnout.

Vytvarujte krásné zamotané houstičky

Těsto už by mělo být krásně vykynuté, tak ho vyklopte na prkénko a rozválejte ho na velký a tenký obdélník. Dvě třetiny jeho plochy potřete zchladlým pudinkem a posypejte čokoládovými chipsy. Těsto přeložte na třetiny tak, že část bez těsta přeložte přes prostředek a pak přeložte zbytek. Spoj těsta opatrně ale pevně zamačkejte prsty tak, aby se nerozbaloval.

Obdélník teď nakrájejte na proužky široké asi tři centimetry. Nejlépe to jde kráječem na pizzu, když ale není při ruce, obyčejný nůž také poslouží. Obdélníčky pak překruťte tak, jako domácí slaninové preclíky. Vyskládejte je na plech s pečicím papírem, potřete je žloutkem rozšlehaným s jednou lžící mléka a posypejte hnědým cukrem. Vložte je do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte po dobu 25 minut. Hotové houstičky nechte zchladnout a pokud chcete, posypejte je trochou moučkového cukru.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]