Tajemství nejlepšího těsta na jakékoliv moučníky, koláče atd. Toto je univerzální recept mé babičky

Běžné lité těsto na bábovku, cupcaky či biskupské chlebíčky dalece předčí neobyčejná kombinace přísad, v nichž nefiguruje obyčejná mouka a mléko. Sice je tu najdeme, ale v úplně jiné podobě.

Nemusíte se obávat, nečekají vás žádné luxusní a drahé ořechové mouky ani rostlinná mléka. Ačkoliv i ty mají své místo pod sluncem, nepatří právě mezi ty nejlevnější. A pokud nemáte problém s lepkem či laktózou, není důvod se těch běžných přísad vzdát. Nemusejí být ale v té podobě, jakou běžně používáme. Toto těsto je poněkud hrubší, ale chutná mnohem jemněji. Tato zvláštní kombinace se hodí na bábovky, košíčky a další druhy pečiva. Limitovaní jste jen svou fantazií.

Na těsto z krupice a kefíru budete potřebovat

  • Krupice – 150 g
  • Kefír – 250 ml
  • Vajíčko– 1 ks
  • Cukr – 1,5 lžíce
  • Sůl – 1 špetka
  • Prášek do pečiva – 0,5 lžičky

Postupujte následujícím způsobem

Do misky nalijte kefír, vyklepněte k němu jedno vajíčko a přisypejte cukr. Přidejte i špetku soli a půl lžičky prášku do pečiva. Všechny přísady pak dobře promíchejte a vytvořte homogenní směs. K té pak v několika dílech přidávejte krupici. Každou dávku důkladně zapracujte do těsta tak, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Když přidáte veškeré předepsané množství krupice, nechte těsto 20 až 30 minut odpočívat, aby krupice nasákla vlhkost a nabobtnala.

Přichystejte si formu na pečení, kterou podle potřeby vytřete tukem a vysypejte trochou suché krupice nebo strouhanky, aby se těsto nelepilo na stěny a později šlo snáze vyklopit. Vlijte těsto do formy, vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu kolem 30 až 40 minut, stejně jako běžné těsto. Na konci pečení vyzkoušejte zapíchnutou špejlí, zda je těsto hotové i uvnitř a špejle je po vytažení z těsta suchá. Pak výrobek vyndejte z trouby, nechte zchladnout, pocukrujte a podávejte.

Nenechte se limitovat

Krupičné těsto je velmi univerzální a hodí se na nekonečně dlouhou řadu dezertů. Můžete jej využít jako běžné těsto na dortové korpusy, ale i na záviny, ovocné koláče, muffiny a jiné výrobky. Do těsta můžete přidat i různé přísady, jako jsou rozinky či kousky čerstvého nebo sušeného ovoce. Báječné jsou také kousky čokolády.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]