Lahodné kefírové lívance jsou skvělé nejenom jako snídaně

Zapomeňte na klasické a zkuste si připravit tyto. Unikátní kefírové lívance, které vás zaujmou jak chutí, tak i jednoduchou přípravou. Jak už je zřejmé z názvu, mléko používat nebudete a nahradíte ho kefírem. A to pro mnohé rozhodně není jediná zvláštní surovina.

Co budete potřebovat?

Zapomeňte na to, jak jste je dělali doposud a podívejte se na postup, jak udělat unikátní kefírové lívance. Aby se vám povedly, bude třeba mít po ruce správné suroviny. A ty jsou tyto:

  • 1,5 sklenice mouky
  • 1 sklenice kefíru
  • 3 lžíce cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 špetka soli
  • ½ lžičky jedlé sody

Máte vše, co je potřeba? Nachystejte lívancové těsto

Jakmile máte všechny ingredience po ruce, můžete se pustit do práce. Můžete tedy začít kefírové lívance připravovat. Základem je samozřejmě lívancové těsto. To vznikne tak, že nejprve smíchejte vejce se solí a cukrem, dokud nevznikne jednotná hmota. Potom přilijte kefír a vmíchejte jedlou sodu.

Na závěr už postupně přisypáváte nejlépe prosátou mouku. Cílem by mělo být připravit hladkou směs, kde nebudou hrudky. Jakmile jí dosáhnete, ještě ji zjemněte olejem a potom těsto nechte asi 15 minut odpočinout. Následně ještě jednou krátce promíchejte a jste připraveni.

Už jenom smažení

Kefírové lívance se dělají stejně, jako ty klasické. Nejlepší bude pro tento případ pánev s nepřilnavým povrchem. Tu rozpalte, přidejte trochu oleje a nalijte na ni těsto. Následně na mírném ohni pečte z jedné strany, potom obraťte a pečte ze strany druhé. Takto postupujte do doby, dokud nespotřebujete veškeré těsto.

Následně jsou vaše kefírové lívance hotové. A už si můžete jenom vybrat, s čím je budete podávat. Klasika je marmeláda, ale hodí se také ovoce, javorový sirup, čokoládové nebo lískooříškové krémy, ale třeba i tvaroh, nebo šlehačka. Je to jenom na vás. Nebojte se experimentovat a uvidíte, že brzy zjistíte, s čím vám tato verze lívanců chutná nejvíce.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]