Lahodný nadýchaný dort láká i na svůj dvoubarevný vzhled

Tento nadýchaný dort vás nezaujme jenom svým vzhledem. Stačí ho vzít do pusy a jenom se rozplyne na jazyku. V tom je unikátní. Pokud ho chcete vyzkoušet, není nic lepšího, než si připravit potřebné ingredience a dodržet tento postup.

Co bude potřeba

Lákadlem tohoto lahodného a hlavně nadýchaného dortu je také jeho celková jednoduchost. Aby se vám povedl, stačí jenom několik ingrediencí, a to konkrétně těchto:

  • 5 vajec
  • 220 g mouky
  • 180 g cukru
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • ½ sklenice perlivé vody
  • ½ sklenice oleje
  • 3 lžíce kakaa

Aby si dort zachoval také svůj unikátní vzhled, kde se budou mísit hned dvě barvy, je třeba zajistit i světlou část dezertu. Na tu bude potřeba toto:

  • 500 g mascarpone
  • 1 vanilkový pudink
  • 100 g cukru

Pusťte se do práce

Máte vše potřebné? Pokud ano, tak už nic nebrání tomu, aby tento nadýchaný dort vznikl. Základem je našlehání vaječných žloutků s cukrem. K této směsi postupně přidáváte vše ostatní. Aby se těsto zjemnilo a nadýchalo, na závěr do něho vmícháte také našlehané vaječné bílky. V tu chvíli je základní těsto hotové.

Tmavá kakaová vrstva je připravena a tak je třeba nachystat i druhou, světlejší. Na tu budete potřebovat jenom smíchat ony tři zmíněné ingredience. Tím máte i druhou část dortu a tím jste připraveni na pečení.

Do plechu, potom do trouby

Přípravné práce jsou za vámi. Nyní už stačí obě složky těsta přenést do plechu, a to tak, že je budete pomocí cukrářského pytlíku nebo jiného nástroje postupně aplikovat takzvaně do mřížky, až bude plech plný.

V tuto chvíli je vše připraveno k pečení. Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia a při této teplotě pečte po dobu asi 40 minut. Potom svůj nadýchaný dort vyndejte a nechte ho chladnout při pokojové teplotě. Kousek ukrojte a podívejte se, jak skvěle vypadá. A až ho ochutnáte, budete ho milovat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]