Lotyšské jablečné palačinky jsou evropský hit. Zkuste neznámou pochoutku

Jablkové palačinky jsou v mnoha zemích velmi oblíbeným dezertem. V zásadě existují dvě ikonické varianty. Jedna je německá a druhá lotyšská. Zatímco v Německu ale připravují palačinky spíše připomínající klasické hrubé buchty, lotyšská verze pracuje s jemným a tenkým palačinkovým těstem ze smetany, které se delikátně snoubí s náplní ze zakysané smetany, medu a skořicí ochucenými jablky.

Hřejivá kombinace potěší tělo i ducha zejména v chladnějším období, nicméně skvělá a dostupná je po celý rok. A nejlepší na tomto receptu je, že suroviny na něj nejspíš máte neustále doma v lednici.

Budete potřebovat:

  • 80 g hladké mouky
  • 125 ml 20% smetany na vaření
  • 75 ml mléka
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • 1 polévková lžíce cukru
  • špetka soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 jablko
  • 2 lžíce oleje
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • med, zakysaná smetana podle chuti

Smetanu na vaření, mléko a máslo vložte do nekovové misky a dejte do mikrovlnné trouby na 30 – 40 sekund rozehřát. Pokud nemáte či nechcete použít mikrovlnnou troubu, dejte suroviny lehce zahřát v kastrůlku na sporák.

Mezitím oddělte bílky od žloutků. Zahřátou směs smetany, mléka a másla buďto nalijte do kastrůlku, nebo je tam nechte a metličkou vmíchejte žloutky a cukr. Nastrouhejte jablko, smíchejte jej s jedlou sodou a přidejte do máslovo-smetanové směsi v rendlíku.

Bílky se špetkou soli vyšlehejte do pěny a přidejte mouku a prášek do pečiva a přidejte do těsta. Znovu důkladně promíchejte a může se jít smažit.

Širokou pánev vymažte olejem a rozpalte na kamnech. Nalijte zhruba 4 lžíce těsta a nechte smažit. Až se na povrchu objeví bubliny, palačinku otočte a smažte dalších zhruba 30 sekund. Takto postupně usmažte všechny palačinky.

Hotové palačinky přeložte na trojúhelníčky, posypejte práškovým cukrem a podávejte s medem a/nebo zakysanou smetanou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]