Luxusní bramboráky s rajčatovým dipem po kterých nepřiberu ani deka

Bramboráčky s rajčatovou omáčkou potěší zejména vegetariány, recept totiž neobsahuje žádné maso. Avšak pokrm si oblíbí i ti, kteří běžně maso konzumují. Je totiž velmi chutný a šťavnatý. Přesvědčte se o tom sami a pusťte se do vaření.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu bramboráčků s rajčatovou omáčkou?

Obstarejte si tyto ingredience na bramboráčky:

  • 4 větší brambory
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 gramů tvrdého sýra
  • slunečnicový olej dle potřeby na smažení

Na omáčku pak budete potřebovat:

  • ½ ks cibule
  • 20 mililitrů olivového oleje
  • 250 gramů čerstvých žampionů
  • 600 gramů drcených rajčat z konzervy
  • sůl dle potřeby
  • pepř dle potřeby
  • sušené oregano dle chuti

Jak postupovat při přípravě pokrmu?

Nejprve si oloupejte brambory a nastrouhejte je posléze do velké mísy nahrubo. Uvolněnou šťávu nezapomeňte vymačkat a odlít.

K bramborám v další fázi přidejte vejce, sůl, pepř, hladkou mouku a nahrubo strouhaný tvrdý sýr dle výběru. Vypracujte homogenní polotekuté těsto.

Smažení bramboráčků a příprava omáčky

Nyní si rozehřejte na pánvi slunečnicový olej a na něm smažte dozlatova z obou stran bramboráčky. Ty vytvoříte pomocí lžíce nebo naběračky.

Hotové placky nechte na papírových utěrkách, aby odkapal přebytečný tuk. Poté se pusťte do přípravy omáčky. Na jiné pánvi rozpalte olivový olej a na něm restujte jemně pokrájenou cibuli. Dále přidejte na kousky pokrájené žampiony a opékejte, dokud se šťáva zcela nevypaří. Nakonec přidejte k surovinám drcená rajčata, oregano, sůl, pepř a promíchejte. Omáčku vařte na mírném plamenu asi dvacet minut.

Servírování bramboráčků s rajčatovou omáčkou

Usmažené bramboráčky s rajčatovou omáčkou podávejte ihned po přípravě. Chutné jsou však i studené třeba k řádně vychlazenému pivu. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]