Luxusní chuťovka pro každou příležitost: Ve sklenicích zavařené vepřové maso si zamilujete

Celá řada lidí stále kupuje v supermarketech masové konzervy. Ovšem vlastnoručně zavařené maso je daleko chutnější než to kupované. Vyzkoušejte ho a budete se oblizovat až za ušima. Aromatické koření mu dodá na mimořádné chuti.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu zavařeného vepřového masa?

Obstarejte si tyto suroviny:

  • 3 kilogramy vepřové plece nebo krkovice
  • cca 8 až 10 kuliček celého pepře (nebo dle chuti)
  • cca 8 až 10 kuliček celého nového koření (nebo dle chuti)
  • 4 až 6 stroužků česneku (nebo dle chuti)
  • 5 až 6 ks bobkových listů (nebo dle chuti)
  • 150 gramů soli (na jeden litr vody)

Jak postupovat při přípravě zavařeného vepřového masa?

Nejprve si vysterilizujte zavařovací sklenice. Tak můžete učinit například v myčce, v troubě nebo v mikrovlnce. Poté nádoby dejte stranou a pusťte se do přípravy masa. Vepřovou plec či krkovici očistěte od tučných částí, blanek a pokrájejte na větší kusy. Následně je navrstvěte do sterilizovaných sklenic. Od vrchu však ponechejte trochu volného prostoru. V něm se zadrží uvolněný tuk (sádlo). Nakonec k vepřovému ještě vložte pár kuliček nového koření, celého pepře, bobkový list, jeden až dva stroužky česneku (na ½ litrovou sklenici) a začněte tvořit solanku.

Příprava solanky a dokončování zavařeného vepřového masa

V další fázi si nalijte do velkého hrnce studenou vodu, vsypte do ní sůl a přiveďte k varu. Množství tekutiny volte podle toho, jak objemné máte sklenice. Vařenou slanou vodu následně nalévejte ještě horkou na vepřové maso s kořením. Víko na nádoby pouze položte a dokončete proces zavařením sklenic v hrnci s třetinou vody.

Sklenice by měly být ponořené zhruba z poloviny. Doba zavařování se odhaduje na dvě hodiny při mírném až středním plamenu. Hotový produkt opatrně vyjměte, nechte zchladnout a uložte do lednice nebo na chladné místo (např. sklep).

Servírování zavařeného vepřového masa

Na zavařeném vepřovém mase si můžete pochutnat například s čerstvým kváskovým chlebem, nakládanými okurkami a strouhaným křenem. Skvělé však bude i s plnotučnou hořčicí. Je jen na vás, jak si tuto lahůdku dopřejete. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]