Máslový dort se smetanovou náplní a drobenkou se bude vyjímat především na svátečním stole

Blýskněte se před svou návštěvou a upečte senzační máslový dort se smetanovou náplní a drobenkou. Až ho hosté ochutnají, budou se oblizovat až za ušima! Na přípravu je sice poněkud pracnější, avšak výsledek stojí za to.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu máslového dortu?

Na těsto si obstarejte tyto suroviny:

  • 3 vaječné žloutky
  • 50 gramů moučkového cukru
  • 125 gramů másla
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 1 špetku soli
  • 180 až 200 gramů hladké mouky

Na smetanovou náplň si obstarejte:

  • 3 vaječné bílky
  • 125 gramů moučkového cukru
  • 1 špetku soli
  • 40 gramů vanilkového pudinku v prášku
  • 600 gramů tučnější zakysané smetany

Jak postupovat při přípravě máslového dortu s drobenkou?

Začněte přípravou máslového těsta. V míse si rozmíchejte změklé máslo spolu s moučkovým cukrem, špetkou soli, vanilkovým cukrem a vaječnými žloutky. Poté přidejte i kypřící prášek do pečiva, prosátou hladkou mouku a vypracujte homogenní vláčné těsto.

To rozdělte na tři kusy. První bude největší a bude tvořit základnu. Dva pak budou menší o stejném objemu. Jeden z těchto kusů vložte do sáčku a dejte mrazit.

Příprava smetanové náplně a kompletace dortu

Nyní si k ruce vezměte větší mísu a v ní vyšlehejte do sněhu vaječné bílky se špetkou soli. Poté do hmoty přisypte moučkový cukr, vanilkový pudink v prášku, a nakonec zakápněte i zakysanou smetanou. Vytvořte homogenní krém bez hrudek.

Dále dort zkompletujte. Do čtvercové formy vložte pečící papír a dno vypodložte plátem, který jste uváleli z většího kusu těsta (propíchejte vidličkou po celé ploše).

Poté z menší části vytvarujte okraje koláče a dovnitř nalijte připravenou náplň.

A nakonec přichází čas pro mražený kus těsta, který nastrouhejte na povrch dortu nahrubo.

Pečení máslového dortu s drobenkou a jeho servírování

Zkompletovaný máslový dort se smetanovou náplní vložte do trouby a pečte zhruba 40 minut při teplotě 180 °C. Poté snižte stupeň na 170 °C a dopékejte dalších deset minut. A jak zkontrolujete stav upečení? Jednoduše tak, že uprostřed na dort zatlačíte prstem. Moučník by měl být měkký, ale lehce elastický. Po ukončení doby pečení dort nevyjímejte z trouby po dobu půl hodiny. Pouze pootevřete dvířka.

Servírujte po úplném vychladnutí posypané moučkovým cukrem a pokrájené na menší kusy. Hodit se bude k porci jakýkoliv teplý nápoj typu káva, čaj, kakao, mléko, horká čokoláda, grog, svařák a podobně. Přejeme vám dobrou chuť.

Tipy na vylepšení moučníku

Pokud budete chtít svůj máslový moučník vylepšit, můžete samozřejmě do smetanové náplně zakomponovat i jakékoliv oblíbené čerstvé či kompotované ovoce. Skvěle vyniknou v koláči třeba vypeckované třešně, višně, jablka, hrušky, nebo broskve a meruňky. Ostatně hodit se budou i borůvky, ostružiny, maliny nebo rybíz. Milovníci čokolády a kakaa pak mohou do náplně zakomponovat i slazený kakaový prášek.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]