Masový koláč se zelím je rychlovkou nejenom k večeři

Chcete si připravit chutné a jednoduché jídlo, ve kterém nechybí maso? Tento masový koláč je stoprocentně správnou volbou, se kterou neuděláte chybu. Hodí se jako rychlá večeře, i jako zajímavý objet. A i když kombinace ingrediencí může vypadat zvláštně, tak toto jídlo stojí za vyzkoušené. Chutí vás dostane.

Základem je maso i zelenina

Co by to bylo za recept, kdybychom nezačali seznamem ingrediencí. Jaké budou potřeba na tento masový koláč? Je jich jen pár, čímž ukazují jednoduchost daného jídla. Nachystejte si:

  • 1 kg bílého zelí
  • 700 g mletého masa
  • 1 velkou cibuli
  • 1 velkou mrkev
  • 4 malá rajčata
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 25 g másla
  • Sůl, pepř a další koření podle chuti

Na masový koláč si nejprve připravte zeleninu

I když je maso základ, je třeba si nejprve připravit zeleninu. A to mrkev, kterou oloupejte a  nahrubo nastrouhejte. Přidejte zakysanou smetanu, sůl, pepř a případně také bylinky. K tomu přidejte ještě cibuli nasekanou nadrobno a vše důkladně promíchejte.

Dále si také nakrouhejte zelí, které však nebudete s ničím míchat. Jenom nakrájíte celý kilogram a potom ho necháte připravené v misce, protože bude potřeba až při tvorbě samotného koláče. To stejné platí i o rajčatech, které je třeba nakrájet si na tenké plátky.

Nyní přidejte maso

Až když je směs ze zeleniny hotová, tak přidáváte maso. A to tak, že ho k dané směsi vmícháte. Důkladně ho zpracujte, aby se jednotlivé ingredience propojily. Ochutnejte a v případě potřeby můžete ještě dochutit kořením podle vaší chuti.

Jdeme vrstvit

Vše je připraveno a tak můžeme začít s vrstvením. Základem je vyšší plech, na který se nasype vrstva krouhaného zelí. Na zelí následně patří vrstva mletého masa s mrkví. Potom přijde opět vrstva zelí a na ni se následně nanese vrstva nakrájených rajčat. Ty můžete na konci pomazat trochou zakysané smetany a také na ně můžete přidat kousky másla, které se roztečou a celý masový koláč zajímavě zjemní.

Stačí jenom upéct

Následně už dáte plech s masovým koláčem do trouby. Tu předehřejte na 200 stupňů a při této teplotě pečte zakryté asi 35 minut. Potom sundejte víko nebo alobal, kterým byl pekáč zakrytý, a v odkrytém stavu pečte ještě dalších 20 minut. Následně vyndejte, nakrájejte a můžete servírovat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]