Mini ořechové koláčky s marmeládovým terčem se doslova rozplynou na jazyku

Ať už vás honí mlsná, nebo jen potřebujete připravit chutnou sladkou snídani pro své ratolesti, vždy přijdou vhod jemné ořechové koláčky plněné marmeládou nebo džemem. Připravené je budete mít během několika málo minut.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu ořechových koláčků?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience:

  • ¼ kilogramu hladké mouky
  • 50 gramů jemně mletých nebo drcených vlašských ořechů
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 150 gramů změklého másla
  • 3 vaječné žloutky
  • 1 vaječný bílek
  • 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 špetku soli
  • 2 lžíce ovocného džemu nebo marmelády (dle preferencí)

Jak postupovat při přípravě ořechových koláčků?

V míse si nejprve smíchejte vaječné žloutky spolu s moučkovým cukrem. Poté přidejte změklé máslo, prosátou hladkou mouku, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr, špetku soli a vypracujte homogenní vláčné těsto, které bude držet tvar. Nemělo by se lepit na prsty. Nyní si v malé misce krátce vyšlehejte vaječný bílek a připravte si na plochý talíř potřebné množství mletých vlašských oříšků.

Tvoření ořechových koláčků a jejich pečení v troubě

Nyní si připravené těsto vyjměte z mísy na pomoučený vál a vytvarujte z něj několik stejně velkých kuliček. Ty zploštěte nakonec dlaní a potřete vaječným bílkem. Povrch těsta obalte v mletých oříšcích a porce vyskládejte na plech s pečícím papírem. Uprostřed každé placičky pak udělejte důlek a vyplňte jej trochou ovocného džemu dle obliby. Nakonec dejte koláčky péct do předehřáté trouby při teplotě cca 130 °C po dobu 20 minut.

Servírování ořechových koláčků

Upečené ořechové koláčky vyjměte z trouby, dle preferencí posypte moučkovým cukrem a po úplném zchladnutí podávejte například s šálkem kvalitní kávy, s čajem nebo s hrníčkem teplého mléka. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]