Místo bramboráku zelňáky. Zkuste nahradit bramboru zelím

Recept na zelňáky vám ukáže, že když vyměníte klasickou bramboru za zelí, nejenom že se nic nestane, ale vznikne i lepší pochoutka, než je bramborák. Přesně tak bychom si měli uvést toto zajímavé jídlo, které je jakousi alternativou k bramboráku, kde se místo brambor použije hlávkové zelí. Jak na to?

Podívejte se na seznam ingrediencí

Zaujaly vás zelňáky a chcete si je vyzkoušet a ochutnat, jaké to může být, pokud se vymění brambora za zelí? Žádný problém. Zde je seznam potřebných ingrediencí:

  • 200 g zelí
  • 160 g kefíru
  • 3 lžíce mouky
  • ½ lžičky soli
  • 1 vejce
  • Sůl a pepř

Začíná se zelím

Když máte vše připraveno, pusťte se do práce. Jako první si samozřejmě nakrájíte zelí. A to buď nahrubo, nebo najemno. Podle toho, jaká má být výsledná podoba vašich zelňáků. Struktura může být stejná, jako když používáte klasické brambory.

Přidejte ostatní ingredience

Jakmile je zelí připraveno, tak můžete přidávat ostatní ingredience. Je to hlavně vajíčko, dále je to sůl a pepř, stejně jako nelze zapomenout na mouku.

Dále vše zalijte kefírem, který vám pomůže vypracovat poměrně vláčné zajímavé těsto, které začne lehce připomínat to, které klasicky používáte na přípravu bramboráků. I proto se zelňáky zase až tolik neliší.

Smažíme na pánvi

Když je těsto hotové, je možné začít s tepelnou úpravou. Rozehřejte pánev a na ní olej, nebo sádlo. Potom s pomocí naběračky dávkujte těsto a vytvářejte malé zelňáky, tak jako to děláte v případě bramboráku.

Každý kousek smažte z jedné strany několik minut. Když se zabarvují okraje, tak ho můžete otočit a smažit ho také z druhé strany.

Můžete servírovat

Když jsou vaše zelňáky hotové, osmažené, dobře propečené a mají zlatavou barvu, tak je můžete vyjmout z pánve a nechat okapat.

Potom je můžete naservírovat. Třeba s trochou zakysané smetany, které se k nim dobře hodí. Ochutnejte a zjistěte, že mohou bramborák snadno nahradit.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]