Mléčné buchty z kynutého těsta skvěle doplní šálek ranní kávy

Buchty jsou jakýmsi českým pokladem. Lidé je v domácnostech pečou v různých variacích. My vám nyní přinášíme buchty z mléčného kynutého těsta, které ocení zejména děti na snídani anebo svačinku s kakaem či mlékem.

Jaké ingredience potřebujete na mléčné buchty?

Obstarejte si na těsto tyto suroviny:

  • 600 gramů hladké mouky
  • 250 mililitrů mléka
  • 5 lžic krupicového cukru
  • 5 lžic sušeného mléka
  • 2 vejce (do těsta) + 2 vejce (na potírání buchet)
  • ½ lžíce soli
  • 2 lžíce změklého másla
  • 20 gramů droždí
  • 2 lžíce teplé vody

Jak postupovat při přípravě mléčných buchet?

Nejprve si v hlubší míse promíchejte suché ingredience, tj. hladkou mouku, krupicový cukr, sušené mléko a sůl. Poté přidejte rozdrobené droždí, vejce, rozpuštěné a vychladlé máslo, vlijte teplejší mléko a vypracujte rukama hladké a homogenní těsto, které by se nemělo lepit. Následně jej překryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout alespoň půl hodiny.

Tvoření mléčných buchet a jejich pečení

Po uplynutí doby kynutí vyjměte vláčné a hladké těsto na pomoučený vál, ještě trochu propracujte a rozdělte ho na několik stejně velkých bochánků (asi 14 ks), které budou tvořit ony buchty. Překryjte opět utěrkou a nechte dokynout 50 minut. Nakonec těsto pomažte směsí rozšlehaného vejce s teplou vodou, buchty vyskládejte na plech s pečícím papírem a dejte péct do trouby na 25 minut při teplotě zhruba 200 °C.

Servírování mléčných buchet

Upečené mléčné buchty vyjměte z trouby, nechte zchladnout a před podáváním posypejte moučkovým cukrem. Možné je pečivo polévat dle libosti i bílkovou či čokoládovou polevou. Buchty budou lahodné například i s marmeládou, džemem anebo s pomazánkou Nutellou. Lze je taktéž plnit oříškovou, makovou či tvarohovou náplní. K porci si dopřejte šálek oblíbeného teplého nápoje (káva, kakao, mléko, čaj, horká čokoláda). Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]