Na fastfoody zapomeňte. Dokonalé hranolky si připravíte doma a chutnají desetkrát lépe

Hranolky milujeme úplně všichni. Běžně je jíme jako přílohu k různým druhům masa nebo ryb. Zejména děti si je rády dopřejí i jen tak, třeba s kečupem. Byť to není zrovna nejzdravější pochoutka, čas od času si ji bez výčitek můžete dopřát i vy. Poradíme vám, jak připravit chuťově dokonalé hranolky, po kterých se jen zapráší. Stačí dodržet jen pár základních kroků.

Co budete potřebovat?

  • kvalitní brambory – 3 velké kusy
  • sůl – 1 malá lžička
  • voda – 400 ml
  • krupicový cukr – 1 malá lžička
  • slunečnicový olej – dle potřeby na smažení

Jak postupovat?

Připravte si brambory – oloupejte je, opláchněte vodou a nakrájejte je na stejně velké hranolky. Poté dejte nakrájené kousky brambory do studené vody – zabrání to zčernání a hranolky budou krásně křupavé.

Nyní si připravte marinádu na hranolky. Je to velmi jednoduché. Do mísy dejte dva hrnky vody, přidejte do ní cukr, sůl a vše dobře promíchejte. Do marinády poté dejte nakrájené hranolky a nechte je marinádou nasáknout pod dobu alespoň dvaceti minut.

Smažíme a servírujeme

Po dvaceti minutách hranolky vyjměte a osušte.

Je nutné, aby brambory byly zcela suché, jinak by to mohl být problém při smažení. Hranolky následně dejte do vzduchotěsného sáčku a dejte na hodinu a půl do mrazáku. V mezičase si v hrnci připravte tlustou vrstvu rozpáleného oleje. Můžete použít třeba slunečnicový olej, nebo jakýkoliv jiný vhodný olej na smažení.

Jakmile máte olej rozpálení, vyndejte hranolky z mrazáku a ponořte je do oleje. Smažte zhruba pět až sedm minut do zlatova. Hranolky nechte okapat bokem na papírovém ubrousku, aby se odsál přebytečný tuk. Osolte a servírujte s oblíbenou omáčkou. Hranolky jsou nejlepší ihned po usmažení. Později už nebudou tak křupavé, takže je nejlepší je konzumovat ihned. Hranolky si můžete udělat do zásoby do mrazáku a vždy jen usmažit potřebnou část.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]