Glazované donuty, neuvěřitelně chutné a nadýchané. Určitě si je připravte doma

Za tenhle recept vám poděkují zejména děti, protože každé dítě, když v obchodě uvidí donut s růžovou polevou, ihned ho chce.

Kolikrát jste už viděli ve filmech, že lidé mají na snídani krásné, velké a nadýchané donuty. Nejvíce je to asi vidět v seriálu Simpsonovi, kde Homer donuty miluje nadevše. No a co kdybyste si tuhle dobrotu udělali doma? Není na tom nic těžkého a polevu si také můžete udělat podle sebe. A jsme si jisti, že vaše děti vám za to poděkují, protože je milují.

Co budete potřebovat

Na těsto si připravte:

  • 300 ml teplého mléka
  • 50 ml teplé vody
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • 650 g mouky
  • 80 g měkkého másla
  • 12 g čerstvého droždí
  • olej

Pro glazuru:

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 5-6 kapek citronové šťávy
  • 1 lžíce vody

Z tohoto množství získáte přibližně 22 donutů.

Nejprve si připravte těsto

Nalijte teplé mléko a vodu do hluboké mísy. Přidejte sůl, cukr, rozdrobené droždí a vejce. Všechno zamíchejte do hladka. Teď přidejte polovinu mouky a důkladně ji do těsta vmíchejte lžící. Jakmile to bude zamíchané, přidejte druhou polovinu mouky a rozpuštěné máslo. A znova promíchejte lžící. Poté těsto přesuňte na stůl posypaný zbývající moukou a pořádně těsto propracujte rukama asi 5 minut. Musí být hladké, měkké a nelepivé.

Těsto musí aspoň hodinu a půl kynout

Z těsta vytvarujte velkou kouli a vložte ji opět do hluboké mísy. Povrch těsta namažte trochou oleje a překryjte potravinovou fólií a čistou utěrkou. Nechte kynout minimálně hodinu a půl na teplém místě, nám se osvědčilo nechat těsto pod peřinou, dělaly to tak i naše babičky. Vykynuté těsto dejte na pracovní plochu a rozdělte ho na 22 menších kusů. Vytvarujte z nich kuličky a naskládejte vedle sebe.

No a už máte skoro hotovo

Kuličky zakryjte potravinářskou fólií a nechte ještě 15 minut dokynout. Uprostřed každé koule udělejte rukou nebo vykrajovátkem díru. Donuty začněte smažit na velkém množství rozpáleného oleje z obou stran, dokud nebudou zlaté. Hotové donuty dejte na talíř, který si vyložte několika papírovými utěrkami, to proto, aby se na nich zachytil přebytečný olej.

Teď už jen poleva a je to

Nyní přichází na řadu poleva. Moučkový cukr velmi dobře promíchejte s citronovou šťávou a vodou. Hotové donuty pomažte touto směsí, pomoct si můžete nějakým štětcem. Pokud by vám poleva nechutnala, můžete si vytvořit nějakou jinou, a nebo jen posypat donuty pouze moučkovým cukrem. Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]