Nejlepší recept na univerzální kynuté těsto: Je nadýchané jako pavučinka – skvělé na slané i sladké

Toto kynuté těsto můžete využít na více způsobů. Skvělé jsou z něj například koláče, buchty a dokonce i rohlíky nebo nějaké jiné pečivo.

Pokud byste si někdy rádi udělali domácí rohlíky, toto těsto vám s tím pomůže. A je naprosto skvělé, protože si z něj můžete připravit i nějaké buchty a nebo koláče. Zkrátka se hodí vlastně na všechno. Na přípravu je také velmi jednoduché, takže ho zvládne i úplný začátečník. Překvapte vaši rodinu domácím pečivem, uvidíte, jak budou zírat.

Co budete potřebovat

Pokud už jste někdy dělali nějaké kynuté těsto, tak moc dobře víte, že k tomu není potřeba nějak moc surovin. Důležitější je spíš ten postup, protože pokud těsto vypracujete špatně, tak vám nikdy nevzniknou nějaké dobré rohlíky. Potřebovat tedy budete:

  • 650-680 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 70 g margarínu
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 80 g cukru
  • 2 g vanilky
  • 21 g čerstvého droždí

Je to opravdu jednoduché

Do velké mísy si nejprve nalijte teplé mléko, přidejte cukr a sůl a dobře promíchejte metličkou. Nechte asi 15 minut odpočívat. Po této době přidejte vejce, vanilku a rozpuštěný margarín a znovu promíchejte metličkou, dokud těsto nebude úplně hladké. Poté přidejte sůl, polovinu mouky a promíchejte. Postupně za stálého míchání ještě přidávejte zbývající mouku a poté začněte propracovávat těsto ručně.

Potřebujete totiž získat měkké a hlavně hladké těsto. Vytvarujte těsto do koule. Zabere vám to přibližně 8 minut. Velkou mísu vymažte máslem, kouli přendejte do mísy, přikryjte fólií a těsto nechte hodinu kynout na teplém místě. Ideální je to třeba pod peřinou. Každou chvíli těsto kontrolujte, budete překvapení, jak moc se zvětší. Poté už je jen na vás, co si z tohoto těsta připravíte. Tak či tak vám přejeme dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*