Klasický HOTDOG v novém kabátě, párek zapečený v kefírovém těstíčku se stane nejoblíbenější svačinou vašich dětí

Párky v rohlíku jsou skvělé. Jinak by se nestaly nejprodávanější svačinou ve všech turistických destinacích. Povyšte ho na novou úroveň a upečte si párky zabalené v kynutém těstě.

Děti milují párky v rohlíku. Pokud vám jde ale o kvalitu surovin, je lepší si je připravit doma. A teď nemyslíme seříznout a proděravět rohlík doma, ale upéct opravdu kvalitní uzlík z kynutého těsta. Párky si buďto můžete připravit doma také své vlastní, anebo při nákupu dbejte na výběr opravdu kvalitních uzenin, pokud možno z lokálního zdroje. Jen tak můžete mít jistotu v tom, co všechno tyto jemně mleté uzeniny obsahují. S těstem si budete muset trochu pohrát, ale určitě to stojí za to.

Hotdogy v kefírovém těstě připravíte z následujících surovin

  • Kvalitní párek – 10 ks
  • kefír – 250 ml
  • hladká mouka – 500 g
  • vajíčko – 1 ks
  • sušené droždí – 11 g
  • máslo – 50 g
  • rostlinný olej – 4 polévkové lžíce
  • cukr – 2 polévkové lžíce
  • sůl – ½ čajové lžičky
  • vaječný žloutek na potření těsta před pečením – 1 ks

Přípravu těsta hravě zvládnete v několika krocích

Do hluboké mísy nalijte kefír (použili jsme ten s obsahem tuku 2,5 %) a vyklepněte k němu jedno vajíčko. Metličkou obojí dobře rozšlehejte a v průběhu míchání přidejte do směsi také dvě lžíce cukru, půl lžičky soli, sušené droždí a rozpuštěné máslo. Pokračujte v míchání, dokud se všechny suroviny nepropojí do jednolité směsi.

Přidejte k této hmotě dvě nebo tři polévkové lžíce hladké mouky a důkladně zamíchejte. Pokračujte v míchání a postupném přidávání mouky, dokud těsto nezhoustne tolik, že už lžící míchat nepůjde. Pak z ní setřete zbytky těsta a v hnětení pokračujte ručně. Stále přidávejte mouku a hněťte, dokud nezískáte pružné a nelepivé těsto.

Ke konci hnětení přidejte ještě čtyři lžíce oleje, které zapracujte do těsta. Pak si potřete olejem dlaně a pomažte jím povrch těsta i stěny mísy, kde ho nechte zakryté přilnavou potravinářskou fólií stát a kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Do hotového těsta zabalte párky a upečte je

Jakmile těsto po dvou hodinách vykyne, vyklopte ho na pracovní plochu poprášenou trochou hladké mouky a znovu ho jemně propracujte, aby získalo velmi pružnou konzistenci. Tak se s ním bude snáze pracovat. Pak z těsta vytvořte silný váleček a rozdělte ho na deset stejně velkých částí.

Z každého kusu těsta vytvořte nejprve kouli, kterou prsty zploštěte a nakonec vyválejte válečkem na tenkou a oválnou placku. Rozprostřete ji před sebou a doprostřed položte párek. Ten by neměl z těsta vyčuhovat ven. Nožem pak vytvořte od párku k okrajům těsta několik zářezů tak, abyste ovál rozdělili asi na šest pruhů z každé strany.

Pruhy těsta překládejte přes párek střídavě z levé a pravé strany, čímž párek zabalíte a vytvoříte z těsta ozdobné křížení. Stejným způsobem zabalte do těsta i zbylých devět párků. Všechny párky v těstíčku pak vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem. V misce rozkvedlejte vaječný žloutek, který můžete naředit jednou lžící mléka a potřete jím celý povrch těstových balíčků. Vložte plech s párky do trouby a pečte je při teplotě 180 °C po dobu 35 minut.

Hotovou dobrotu podávejte po vychladnutí jako skvělou svačinu do školy či do práce nebo na cesty. Z uvedeného množství surovin vystačí párky v rohlíku na dva dny. A nemusíte se bát, i druhý den budou chutnat jako čerstvé.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]