Nadýchané kynuté těsto bez vajec a mléka

Fotografie: Pixabay

Milujete domácí pečivo? Buchty, koláče nebo raději slané pochutiny? Pak by se vám hodilo vláčné a nadýchané kynuté těsto. Jedno se dá využít na více způsobů.

Pokud jste začátečník jistě uvítáte univerzální kynuté těsto, které se navíc připravuje velmi jednoduše. Navíc je vhodné i pro vegany, protože neobsahuje vejce, mléko ani jiné živočišné produkty. Vhodné je tak také pro ty, kteří trpí na intoleranci laktózy nebo mají na mléko alergii. Použitelné je přitom jako jakékoliv jiné těsto.

Potřebujete jen droždí a mouku

K přípravě tohoto univerzálního těsta budete v podstatě potřebovat je hladkou mouku a droždí. Pak už jen vodu, cukr a sůl. Na kilogram hladké mouky je potřeba půl litru vody a 30 gramů droždí. Připravte si jednu polévkovou lžíci cukru a čajovou lžičku soli. Ze všeho nejdříve si vyrobte kvásek. Vodu ohřejte a nalijte do misky. Rozdrobte do ní kvasnice a posypte cukrem a trochou mouky. Přísady rozmíchejte a misku přikryjte utěrkou.

Fotografie: Pixabay

Takto připravený kvásek nechte stát na teplém místě asi 15 minut. Až začne směs pěnit, můžete pokračovat. Když je kvásek hotový, odkryjte utěrku a přidejte do směsi lžičku soli. Poté promíchejte. Pak po lžících přidávejte mouku a zadělejte husté těsto, které by mělo být měkké, pružné, ale ne lepivé. Je důležité přidat jen tolik mouky abyste docílili této konzistence. Proto je vhodné ji přimíchávat jen po částech.

Těsto musí ještě samo pracovat

Když je těsto zadělané, namažte jeho povrch rostlinným olejem. Olejem potřete také stěny mísy a tu zakryjte bavlněnou utěrkou, případně můžete místo utěrky použít také potravinářskou fólii. Opět nechte na teplém místě – ideálně u topení nebo pod peřinou. Tentokrát však budete muset těsto nechat odpočívat déle. Ideálně 40 – 50 minut. Během této doby by těsto mělo prakticky zdvojnásobit svůj objem.

Fotografie: Pixabay

Nakynuté těsto poté vyklopte na pomoučený vál a ručně ho propracujte. Takto připravené těsto lze využít opravdu mnoha způsoby. Lze z něj vytvořit plněné buchty nebo například koláče s mákem nebo tvarohem. Pokud máte raději slané pečivo, nevadí. Stejné těsto můžete využít k výrobě domácích housek, rohlíků nebo dalšího slaného pečiva. Velmi dobře chutnají například rohlíčky plněné šunkou a sýrem a sypané sezamovým semínkem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]