Sýrový bramborový nákyp s 6 vejci je neskutečná dobrůtka za pár korun – nakrmíte celou rodinu

Naučte se recept na rychlý a levný bramborový nákyp se šunkou, bylinkami a vejci. Nejen, že bude bleskově hotový, ale také se po něm okamžitě zapráší.

Čas od času se vám jistě také stane, že nemáte vůbec čas na vaření nějakého složitějšího jídla. Nejčastěji proto hledáte recepty, které jsou hotové do půl hodiny – a takových opravdu příliš není. V takovém případě vás potěšíme. Následující recept na bramborový nákyp s vynikající šunkou, jemnými bylinkami a vláčnými vejci stihnete připravit dříve, než vám a dalším strávníkům začne doopravdy „kručet v žaludku“.

Ingredience potřebné pro přípravu

  • 5 kusů větších brambor
  • 1 kus středně velké cibule
  • 6 kusů vajec velikosti M
  • 170 gramů šunky (ideálně nějaké kvalitnější – dodá pokrmu na chuti)
  • 170 gramů tvrdého sýru
  • 1 celý kelímek bílého jogurtu
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 1 čajová lžička soli
  • 1/3 čajové lžičky pepře a kajenského pepře
  • česnek dle chuti
  • bylinky dle chuti

Postup přípravy tohoto vynikajícího nákypu

Nejprve dejte vařit brambory. Pokud na jídlo opravdu spěcháte, zvolte menší velikost brambor, ale zároveň navyšte jejich počet. Mezitím, co se brambory vaří, oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. Připravenou šunku rovněž nakrájejte na kostičky a dejte stranou. Na menší pánvi rozpalte trochu másla a zpěňte na něm připravenou cibulku, které posléze přidejte nakrájenou šunku. Tu lehce orestujte.

Nyní brambory stáhněte z plemene, oloupejte je a na hrubém struhadle je nastrouhejte. Na struhadle rovněž nastrouhejte připravený sýr – je tedy ideální při jeho výběru volit celý bloček a ne plátky. Nastrouhané ingredience smíchejte s osmahnutou cibulkou a šunkou ve větší míse. Ke směsi přidejte jogurt, dijonskou hořčici, sůl, pepř a koření dle chuti. Vše důkladně promíchejte a ujistěte se, že se všechny suroviny propojily.

Po upečení můžete voňavý nákyp servírovat

Větší zapékací mísu, nebo hluboký plech, vymažte olejem. Do vymazané nádoby překlopte syrový bramborový nákyp a rovnoměrně ho rozložte po celé ploše. Nákyp pečte asi 20 – 25 minut (záleží na velikosti zvoleného plechu; když je vrstva nákypu tenčí, stačí ho péct kratší dobu) v troubě předehřáté na 200 °C. Po uplynutí požadované doby ho z trouby vytáhněte a udělejte na šesti místech vařečkou důlky.

Do připravených důlků klepněte připravená vejce a nechte v troubě ještě 10 minut dopéci, opět při 200 °C. Nákyp můžete podávat bezprostředně po vytažení z trouby, přičemž z něj uděláte šest porcí – s tím vám pomohou vejce, která by měla být vždy ve středu jedné porce. Při servírování nákyp ještě posypte čerstvými bylinkami nebo nasekanou zelenou cibulkou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]