Nadýchané těsto na univerzální pizzu, lepší než italský originál

Pizza je sice typicky italské jídlo, ale popularitu si získala doslova na celém světě. A všude se také připravuje jinak. Pokud máte rádi nadýchanou pizzu s tlustým těstem a bohatou oblohou, pak je tento recept pro vás jako stvořený. Bez potíží zasytí celou rodinu a chutná skutečně výtečné. Zkuste jej i vy – je to víkendové jídlo, které budete chtít dělat pořád.

Ingredience

Na těsto:

  • Hladká mouka – 600 g
  • Cukr – 1 lžíce
  • Sůl – 1 lžička
  • Oregano, bazalka, tymián – 1 lžička
  • Sušené droždí – 1 balení
  • Teplá voda – 400-500 ml
  • Olej – ½ šálku

Na oblohu:

  • Houby – 6 ks
  • Sladká paprika – 3 ks
  • Cibule – 2 ks
  • Mozzarella – 200 g
  • Rajčatová šťáva – ½ litru
  • Cukr – 2 lžičky
  • Sůl – 1 lžička
  • Oregano – 1 lžíce
  • Sušený česnek– 1 lžička

Příprava těsta

Do mísy robota dejte prosetou mouku, cukr, sůl, oregano, tymián, bazalku, suché droždí, nalijte olej a teplou vodu.

Těsto nechte řádně prohníst pomocí háku po dobu asi 10 minut, poté mísu přikryjte utěrkou a nechejte asi 1 hodinu kynout.

Houby oloupejte, nakrájejte na plátky, dále si oloupejte cibuli a také ji nakrájejte na půlměsíčky. Stejným způsobem si připravte i papriky.

Smíchejte rajčatovou šťávu s oreganem, sušeným česnekem, cukrem a solí.

Pečení

Těsto několikrát promíchejte a vyválejte na tenký plát těsta, který přenesete na plech vyložený papírem na pečení. Na těsto natřete omáčku, posypte houbami, paprikou, cibulí a kořením a pečte ve vyhřáté troubě na 210 ° C po dobu asi 25 minut.

Na posledních deset minut pečení zasypte pizzu bohatě sýrem. Pokud nemáte rádi mozzarellu, můžete použít i jakýkoliv jiný sýr třeba s výraznější chutí.

Připravte se na to, že výsledná pizza hodně vyskočí, takže těsto bude hutné a bohaté. Nejedná se o klasickou italskou pizzu, kde je těsto skutečně tenké. Tento druh pizzy je ale mimořádně sytý a hodí se pro všechny hladové krky. Na sobotní oběd nebo jako party jídlo na večer vám vždy dobře poslouží.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]