I bez zavařování a sterilizace připravíte nakládaná rajčata, která budou chutná

Pro lepší skladování zeleniny po delší časový úsek bývá zpravidla nejlepší variantou její zavaření nebo nakládání, jde to však i bez sterilizace.

Není důvod dělat věci složitě, když je můžete vyřešit i jednoduše. Například takové skladování zeleniny můžete odbýt pomocí jednoho lety ozkoušeného triku, který používali možná i vaše babičky. Bohužel se na jednoduché postupy předchozích generací již pomalu zapomíná a nahrazují se metodami složitějšími. Ty mohou být sice o krapet efektivnější, ale někdy jejich využití ani nebude potřeba.

Potřebné ingredience a příprava

Na tento recept si budete muset přichystat krom množství rajčat ještě česnek, papriky, mrkev, cibuli, sůl, ocet, cukr, kopr, bobkový a křenový list. Všech ingrediencí budete potřebovat různé množství, poměr jednotlivých přísad si nakonec stanovíte sami. Důležitá je především přítomnost daných složek, od jejich vzájemného poměru se pak bude odvíjet chuť, ale na kvalitu nakládání to nebude mít velký vliv.

Na začátek si oloupete cibuli s česnekem, oškrábejte mrkev a zbývající zeleninu důkladně opláchněte. Cibuli nakrájejte na kolečka a odložte zvlášť do misky nebo na hromádku, česnek pak stačí rozdělit na jednotlivé stroužky. Mrkev rozdělte na menší dlouhé hranoly, s nimiž pak budete vyplňovat sklenice. Papriku rozkrojte, zbavte stopky a semínek a nakrájejte ji na proužky.

Stačí vše naskládat do sklenice

Rajčata by měla zůstat v celku a do zavařovacích sklenic smíte vkládat jen nepoškozené plody. Na dno dejte jeden celý, průměrně velký, křenový list, na něj naskládejte kopr a několik málo stroužků česneku. Následně sklenici zaplňte rajčaty tak, jak jen to bude možné. Do volných míst mezi jednotlivými kulatými plody vložte nakrájenou mrkev, papriku a cibuli.

Nyní už vám nezbývá nic jiného, než jen nahoru přidat bobkový list a zalít sklenice vodou. Ta by měla být vroucí, stačí ji k varu přivést v rychlovarné konvici. Jakmile dosáhne tekutina hrdla sklenice, zavíčkujte ji a na 15 minut odložte na chladné místo. Po čtvrt hodině sklenice otevřete a vylijte z nich vodu tak, aby vám nic jiného neuteklo a mohli jste tak v nakládání rajčat pokračovat.

Za chvíli bude hotovo

Stačí už jen zeleninu naložit do octa, jehož budete do 1litrové nádoby potřebovat přibližně 1 dcl. Před tím však do sklenice nasypete polévkovou lžíci cukru a půl lžíce soli. Po těchto 3 ingrediencích stačí už jen do nádoby znovu nalít horkou vodu z rychlovarné konvice tak, aby dosahovala okraje. Okamžitě ji sklenice zašroubujete víčkem a odložíte na chladné místo, kde budou naložená rajčata zrát.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]