Omeletu si obvykle představujeme jako pokrm z vajec. Zkuste pro jednou trochu jinak – ta z brambor zasytí, navíc bude na stole opravdu do pěti minut.
Chutná večeře, kterou budete mít na stole stejně rychle jako chleba se salámem – přesně tak bychom mohli definovat bramborovou omeletu. A i když může na první pohled připomínat spíše bramborák, nenechte se mýlit, díky použitému sýru je chuť docela jiná. Pochutná si celá rodina a jako bonus také zasytí. A jak si ji připravit?
Základem omelety jsou nastrouhané brambory, vejce a sýr
Stačí sedm jednoduchých ingrediencí a rychlou večeři budete mít na stole. A jaké si vzít k ruce?
- 3 větší čerstvé brambory
- 1 velké vejce
- 50 gramů plátkového sýra
- podle chuti sůl
- podle chuti mletý černý pepř
- 1 menší svazek čerstvé petržele
- slunečnicový olej na smažení
Chcete-li mít omeletu opravdu vláčnou a soudržnou, volte brambory varného typu C. Ty obsahují hodně škrobu, takže se hodí i k přípravě kaší nebo šťouchaných brambor. Jakoukoliv hmotu báječně spojí a dobře se s nimi pracuje, budou se vám tedy hodit i na knedlíky či noky. Z jiných brambor to samozřejmě půjde také, možná se vám však budou omelety trhat.
Začněte přípravou brambor
Všechny brambory oloupejte a nastrouhejte. Pokud na nich najdete očka po klíčcích, pečlivě je vykrojte. Obsahují totiž jedovaté a hořké glykoalkaloidy alfa-chakonin a alfa-solanin (dříve známé jako solanin). Z nastrouhané hmoty vymačkejte co nejvíce vody a vložte ji do mísy. V jiné misce rozšlehejte vejce společně s nasekanou petrželkou, solí a pepřem.
Unikátní postup zaručí chutný výsledek
A jak na samotné smažení? Na pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozpalte vyšší vrstvu oleje. Do ní poté rozprostřete nastrouhané brambory, a to zhruba polovinu z připraveného množství. Přilijte vejce společně s petrželí a vše pokryjte plátkovým sýrem. Nakonec přípravu omelety uzavřete přidáním druhé poloviny brambor.
A teď už vám jen zbývá vše osmažit dokřupava. Smažte pod poklicí, a pokud vám olej přesto příliš prská, lehce ho osolte. To funguje spolehlivě. Po několika minutách bramborovou omeletu otočte a dosmažte z druhé strany. A jak poznat vhodný okamžik? Brambory se musí lehce oddělovat od pánve, vejce je ztuhlé a omeleta se nikde netrhá.
Jak omeletu z brambor nápaditě servírovat
Na přípravu tohoto typu omelet existují i speciální dvojité pánve. Které stačí jednoduše otočit a omeleta se opeče i z druhé strany. Samotné servírování je pak velmi jednoduché. Stačí omeletu na talíři nakrájet na dílky (podobně jako pizzu) a podávat se zeleninou nebo dipem ze zakysané smetany. Zachutná tak malým i velkým strávníkům.
Udělejte z obyčejného jídla luxusní pokrm
Chcete vše ještě vylepšit? Pak si pomozte dalšími druhy bylinek. Skvěle se hodí libeček, majoránka, oregano apod. Do vejce můžete také přimíchat svůj oblíbený salám nebo uzeninu (obojí je možné před přípravou lehce osmažit) a dochutit vše sladkou nebo chilli paprikou. Absolutní trefou do černého je potom ta uzená. Jen opatrně s dávkováním, má totiž opravdu specifickou chuť.