Nejjemnější sýrová omáčka na jakékoliv těstoviny. Je tak božská, že každý prosí o prozrazení receptu

Špagety, kečup, strouhaný sýr. Co si budeme namlouvat, jednou se to přežít dá, ale o žádné velké kuchyni se mluvit nedá. Vaření není ani vyklopení sklenice s boloňskou omáčkou na kolínka. Přitom rychle a snadno lze připravit jemnou sýrovou omáčku, která doslova omámí chuťové pohárky mlsných jazýčků dětí i dospělých. Navíc je možné ji připravit v různých obměnách a dochutit dostupnými ingrediencemi, aby byla vždy originální. Jak takovou omáčku připravit?

Ingredience

Co budete na extra jemnou sýrovou omáčku potřebovat? Připravte si:

  • tvrdý sýr – 200 g
  • mléko – 200 ml
  • mouka – 1-2 lžíce
  • máslo – 50 g
  • olivový olej – dle potřeby
  • sůl – dle chuti
  • pepř – dle chuti
  • bazalka – dle chuti
  • drcený kmín – dle chuti

Příprava

Nastrouhejte tvrdý sýr (goudu, eidam nebo kaškaval) na struhadle nahrubo.

Mezitím dejte vařit těstoviny do osolené vody s trochou olivového oleje, postupujte dle návodu a dopřejte těstovinám dostatek vody (na každých 100 gramů těstovin asi 500 ml vody).

V hrnci rozehřejte trochu oleje a přisypejte mouku, míchejte a nechte osmahnout do hněda. Poté přilijte mléko a dobře promíchejte, můžete jemně vyšlehat metlou, aby nevznikly hrudky a nechte vařit. Směs po dosažení varu zhoustne, v té chvíli přidejte nastrouhaný sýr a stáhněte plamen. Vařte, dokud nevznikne homogenní a jemná omáčka.

Omáčku osolte a opepřete, přidejte drcený kmín a nasekanou čerstvou bazalku. Před dovařením vmíchejte změklé máslo pro získání lesku a nechte jej rozpustit. V případě, že je omáčka příliš hustá, nebojte se přidat trochu mléka.

Těstoviny nenechte dovařit do měkka (al dente), ale včas je slijte ještě tvrdší a po okapání je přidejte do hrnce se sýrovou omáčkou. Nyní je teprve dovařte na skus, poté odstavte ze sporáku a rovnou servírujte do hlubokého talíře. Posypte strouhaným parmazánem, ozdobte lístky bazalky nebo jinými čerstvými bylinkami.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]