Nejlepší brambory všech dob: Jen je nakrájejte do pekáče a zalijte bezkonkurenční sýrovou omáčkou

Bramborová roláda sice není příliš běžná, ale to jí na chuti rozhodně neubírá. Rychlý, jednoduchý a levný recept je ideální, když nevíte, co vařit na oběd nebo na večeři.

Roláda z brambor? Zřejmě se všichni shodneme, že takový druh rolády není úplně běžný. To ovšem neznamená, že není chutný. Ve skutečnosti se jedná o velice jednoduchý, rychlý a levný pokrm, jehož náplň můžete zvolit dle vlastní chuti. Můžete jej tedy připravit na nespočet způsobů, možná i na sladko. Nemáte-li rádi restované houby, můžete je nahradit šunkou nebo slaninou, popřípadě zvolit čistě zeleninovou náplň.

Suroviny na přípravu bramborové rolády s houbami

Tento recept obsahuje houbovou náplň, ale jak už bylo zmíněno, fantazii ani chutím se meze nekladou. Můžete si připravit čistě zeleninový vnitřek nebo orestovat cibulku se slaninou či šunkou a zamotat do bramborového těsta. Důležité je, abyste dodrželi přípravu základu z brambor a dobře se vám s roládou manipulovala při balení.

  • 700 g brambor
  • 2 PL škrobu
  • 400 g žampionů
  • 30 ml oleje
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Sýr
  • Bylinky

Postup pro přípravu bramborové rolády

Nejdříve si oloupejte brambory a nakrájejte na malé kostičky. Dejte vařit doměkka a po uvaření nechte odkapat a trochu vychladnout. Poté rozmačkejte na jemnou kaši, můžete použít i ruční mixér.

Nyní přisypte polovinu polévkové lžíce soli a dvě polévkové lžíce kukuřičného škrobu. Pečlivě smíchejte všechny složky. Na pracovní desku rozložte pečicí papír a pomažte jej trochou rostlinného oleje. Kaši vyklopte a rozetřete po celé ploše papíru na hladkou placku. Takto si připravíte těsto na balení rolády.

Teď je čas na náplň. Žampiony očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Rozpalte na pánvi rostlinný olej a houby restujte, dokud nebudou zlatavé a měkké. Mezitím si očistěte mrkev a oloupejte cibuli.

Mrkev nastrouhejte nahrubo a cibuli nasekejte nadrobno. Přidejte k žampionům a smažte další 3 minuty. Trochu osolte a opepřete a znovu pečlivě promíchejte, aby se spojily všechny chutě. Poté můžete odstavit z plotny.

Náplň máte hotovou, teď ji můžete rozložit na bramborovou placku. Po okrajích nechte asi 2 cm volné, při balení se totiž houbová směs roztáhne ještě více. S pomocí pečicího papíru stočte placku od delší strany do pevné rolády a na obou koncích spoje dobře zamačkejte. Přendejte na plech vyložený dalším pečicím papírem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů asi na 30 minut.

Hotovou roládu poznáte tak, že bude zlatavá. Jakmile ji vyjmete z trouby, zasypte ji strouhaným sýrem a ještě na 10 minut vložte do trouby, aby se sýr krásně roztekl. Bramborovou roládu můžete posypat bylinkami podle své chuti. Ale není to nutné. Pokrm můžete jíst tak, jak je, ale také jako přílohu k masu.

Na postup krok po kroku se můžete podívat na níže uvedeném videu:

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]