Upečte si brambory, které se vám budou rozplývat na jazyku!

Fotografie: Freepik

Pečené brambory zní jako ten typ jídla, který si uděláte na poslední chvíli, abyste zaplnili žaludek. Díky tomuto receptu z nich ale můžete udělat něco výjimečného. 

Léto se neodvratně blíží a s ním přicházejí i venkovní grilovací akce do pozdních nočních hodin s dobrou partou přátel. To je jednoduše ten nejlepší čas na to, abyste i vy přispěli něčím originálním do pohoštění. Ale čím? Pokud víte, že nejste zadatným kuchařem, možná vás dnešní recept zachrání. Nejen, že je jednoduchý na přípravu, ale navíc s ním každého ohromíte a budete se divit, jak rychle bude pokrm sněden.

Fotografie: Cesmak

Pečené brambory jsou jistá cesta

U klasických pečených brambor se prostě nemusíte bát, že byste něco zkazili. Jejich příprava je jednoduchá, stačí je nakrájet, oloupat (a ani to dělat nemusíte), jakkoliv ochutit, vložit do trouby a rychlý oběd či večeře je na světě. Zatímco se pečou, tak můžete stihnout udělat dalších několik věcí, jako je úklid, odpočinek či například sledování televize. Je celkem jasné, že toto jídlo je celkem „pohodlné“, ale jak jej povýšit na lepší úroveň? O toto tajemství se s vámi hned podělíme.

Fotografie: Cesmak

Budete potřebovat:

  • Jedno kilo brambor (domácí jsou nejlepší cesta, takže pokud máte, nebojte se je použít)
  • Čtyři lžíce másla
  • Jednu až dvě lžičky rozmarýnu
  • Jednu lžičku mořské soli
  • 250 mililitrů kuřecího vývaru (jak už správně tušíte, tohle je tajemství celého receptu)
  • Tři stroužky česneku (pokud nemáte, tak můžete použít česnekové koření, ale česnek je česnek)
  • Olej
  • Černý pepř na dochucení
  • A jakékoliv jiné koření na dochucení, nejlepší je kombinace kvalitního grilovacího koření s dochucovacím kořením
  • Mísu na smíchání ingrediencí
  • Pekáč na pečení

Postup přípravy

Jestliže máte radši bez slupky, tak brambory nejprve oloupejte a následně je nakrájejte na cca dva centimetry silné plátky. Máslo nechejte rozpustit a vlijte jej do mísy spolu s rozmarýnem (použít můžete i tymián), mořskou solí, špetkou pepře a jakýmkoliv dalším kořením dle vaší chuti. Brambory vložte do pekáče a vzniklou směsí je zalijte, promíchat je můžete ručně.

Fotografie: Cesmak

Následně do brambor přilijte špetku oleje a opět promíchejte. Troubu si předehřejte na 250 stupňů a brambory v ní pečte po dobu 15 minut. Poté je otočte na druhou stranu a znovu nechte péct 15 minut. Jakmile se na nich vytvoří kůrka, nalijte do pekáče vývar a přidejte stroužky česneku. Pečte posledních 15 minut, dokud se vývar nevsákne do brambor. Tohle je ta fáze, ve které se z obyčejných brambor stává pokrm, který se rozplývá v ústech.