Nakládané zelí si můžete koupit, nebo si ho můžete také vyrobit sami. Tento recept vás tím provede krok za krokem. Jedině tak bude naprosto neodolatelné. Pamatujte totiž na to, že základem je správný nálev, ale i správná doba přípravy. Jedině tak se výsledek podaří.
Zvolte i správný den
Základem tohoto receptu na nakládané zelí jsou i babské rady. Ty souvisí s tím, jaký den je vhodný k tomu, abyste s přípravou začali. Vhodné jsou dny, kterými je úterý, středa, čtvrtek a neděle. To ale není jediná věc, na kterou by se mělo myslet.
Nezapomeňte také na fáze měsíce. Nejlepší nakládané zelí totiž vznikne v ty dny, kdy měsíc na obloze dorůstá. I toto vezměte v potaz. Když si jasně stanovíte den přípravy, můžete jít na to.
Začnete přípravou surovin
Co budete potřebovat? Je to snadné. Základem bude bílé krouhané zelí, kterého budete potřebovat tolik, aby se vešlo do bílé zavařovací sklenice o objemu tří litrů. Kromě zelí budete potřebovat také mrkve. Té však podstatně méně.
A i tu byste měli nakrouhat na jemné kousky. Takto naplňte sklenici a následně se o něho zhruba po dobu pěti až šesti dní nijak výrazně nestaráte, pouze ho občas promícháte.
Nezapomeňte na nálev
Druhou důležitou složkou pro vaše nakládané zelí je nálev. Potřebovat budete litr převařené vody, do které přidáte jednu lžíci soli. Dále do nálevu přidáte také dvě lžíce cukru. Základem je vše promíchat do doby, než se ingredience rozpustí. Tím je základ nálevu hotový. Tímto nálevem zalijete zelí až po okraj a sklenici pevně uzavřete.
Nechte zelí kvasit
Následuje fáze, kdy se opět o nic nestaráte. Vaše zelí ve sklenici vložíte na místo, kde je temno a kde je chlad. Na tomto místě ho necháte po dobu asi 2 dnů. A co potom? Sklenici můžete otevřít a své nakládané zelí můžete ochutnat. Garantujeme vám, že se do něho po prvním ochutnání zamilujete. Přitom je tak snadné.