Houbová omáčka je jednou z praktických variant, jak zužitkovat nasbírané houby z lesa. Každý ji připravuje odlišným způsobem. My vám nyní přinášíme recept, který vás svým výsledkem mile překvapí. Takovou omáčku z hub jste ještě nejedli!
Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu houbové omáčky?
Obstarejte si následující suroviny:
- 200 gramů lesních hub
- 300 mililitrů smetany na vaření
- 50 gramů másla
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci hladké mouky
- slunečnicový olej
- sůl dle chuti
- mletý pepř dle chuti
Jak postupovat při přípravě houbové omáčky?
Houby si nejprve očistěte a nakrájejte je na menší kousky. Vložte je do misky a pusťte se do loupání a krájení cibule a česneku.
Obojí následně osmahněte na rozpáleném slunečnicovém oleji. Až cibulka zesklovatí, přidejte k ní a česneku nakrájené houby.
Ty restujte dozlatova ze všech stran. Až se odpaří všechna voda a houby budou opečené, odstavte pánev z plotny. V jiné větší pánvičce pak začněte dělat smetanovou omáčku.
Příprava smetanové omáčky a kompletace pokrmu
Na pánvi si rozpusťte máslo a přisypte k němu lžíci hladké mouky. Za stálého míchání tak připravíte světlou jíšku. V další fázi na jíšku nalijte smetanu na vaření a metličkou, nebo vařečkou propojte, aby se netvořily hrudky. Tekutinu svařte, aby zhoustla.
Nakonec do smetanové omáčky vložte restované houby z vedlejší nádoby a zamíchejte. Pokrm ještě povařte asi pět minut pod pokličkou na mírném plamenu. V případě, že je houbová omáčka příliš hustá, lze ji zředit mlékem.
Servírování houbové omáčky
Houbová omáčka se dokonale hodí například k hovězímu plátku s houskovým knedlíkem, nebo k vařené rýži. Příjemně bude chutnat i s bramborovými noky a kuřecím či krůtím masem.
Pokud máte radši kyselejší chutě, lze pokrm okyselit trochou kvasného octa, nebo citronové šťávy. Přejeme dobrou chuť!