Nepřekonatelně dobrá houbová omáčka

Houbová omáčka je jednou z praktických variant, jak zužitkovat nasbírané houby z lesa. Každý ji připravuje odlišným způsobem. My vám nyní přinášíme recept, který vás svým výsledkem mile překvapí. Takovou omáčku z hub jste ještě nejedli!

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu houbové omáčky?

Obstarejte si následující suroviny:

  • 200 gramů lesních hub
  • 300 mililitrů smetany na vaření
  • 50 gramů másla
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíci hladké mouky
  • slunečnicový olej
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti

Jak postupovat při přípravě houbové omáčky?

Houby si nejprve očistěte a nakrájejte je na menší kousky. Vložte je do misky a pusťte se do loupání a krájení cibule a česneku.

Obojí následně osmahněte na rozpáleném slunečnicovém oleji. Až cibulka zesklovatí, přidejte k ní a česneku nakrájené houby.

Ty restujte dozlatova ze všech stran. Až se odpaří všechna voda a houby budou opečené, odstavte pánev z plotny. V jiné větší pánvičce pak začněte dělat smetanovou omáčku.

Příprava smetanové omáčky a kompletace pokrmu

Na pánvi si rozpusťte máslo a přisypte k němu lžíci hladké mouky. Za stálého míchání tak připravíte světlou jíšku. V další fázi na jíšku nalijte smetanu na vaření a metličkou, nebo vařečkou propojte, aby se netvořily hrudky. Tekutinu svařte, aby zhoustla.

Nakonec do smetanové omáčky vložte restované houby z vedlejší nádoby a zamíchejte. Pokrm ještě povařte asi pět minut pod pokličkou na mírném plamenu. V případě, že je houbová omáčka příliš hustá, lze ji zředit mlékem.

 

Servírování houbové omáčky

Houbová omáčka se dokonale hodí například k hovězímu plátku s houskovým knedlíkem, nebo k vařené rýži. Příjemně bude chutnat i s bramborovými noky a kuřecím či krůtím masem.

Pokud máte radši kyselejší chutě, lze pokrm okyselit trochou kvasného octa, nebo citronové šťávy. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]