Netradiční cukroví Andělské oči nejen k Vánocům

Tyto výborné sušenky běžně označované jako andělské oči jsou speciálním typem vánočního cukroví. Jejich skvělá chuť kombinující sladké těsto a kyselou ovocnou marmeládu se však hodí také k jiným příležitostem. Jedná se o zvláštní slavnostní cukroví, s nímž budete slavit úspěchy v každé společnosti, a to zejména proto, že s jedním receptem můžete dosáhnout nespočet různých variant. Vyzkoušejte je – rozhodně nebudete litovat.

Ingredience pro přípravu cukroví Andělské oči

Na tento recept budete potřebovat následující suroviny:

  • hladká mouka – 300 g
  • máslo – 190 g
  • cukr krupice – 100 g
  • vanilkový cukr – 1 balení
  • prášek do pečiva – ½ lžičky
  • vejce – 2 ks
  • mleté ořechy – 100 g
  • citronová kůra – ½ kávové lžičky
  • sůl – 1 špetka
  • moučkový cukr – na posypání
  • ovocná marmeláda (kyselá) – dle potřeby

Postup přípravy cukroví Andělské oči

Cukroví připravíte podle tohoto postupu:

  1. Připravte si menší mísu, nasypte do ní mouku a ořechy.
  2. Přidejte sůl a prášek do pečiva a vše zamíchejte.
  3. Do větší mísy nakrájejte máslo a přidejte cukr a vanilkový cukr – suroviny vyšlehejte do krému.
  4. K máslu přidejte vejce a hmotu homogenizujte.
  5. K homogenizované směsi nasypte mouku s ořechy a vypracujte hladké těsto.
  6. Připravené těsto přikryjte nebo zabalte do potravinářské fólie a nechte v chladu mírně zatuhnout – můžete je vložit do lednice.
  7. Jakmile je těsto ztuhnuté, připravte si plech s pečicím papírem.
  8. Těsto tvarujte na plech do malých kuliček (s průměrem přibližně 3 cm).
  9. Poté udělejte do kuliček důlky a naplňte je marmeládou.
  10. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 20 minut (dokud nezežloutnou – cukroví by mělo mít jemnou nažloutlou barvu).
  11. Po vyjmutí z trouby posypte sušenky moučkovým cukrem a přidejte do důlků ještě trochu marmelády.

Výhodou tohoto cukroví je možnost vytvořit několik variant s různými typy marmelád – kromě klasických kyselých (rybízová, višňová), můžete použít také sladší, nebo marmelády na jednotlivých sušenkách kombinovat. Spojení kyselé a sladké marmelády nebo marmelády vyrobené z netradičního ovoce (pomeranč, datle) dodá cukroví zvláštní nečekanou chuť. Pokud budete cukroví připravovat na Vánoce, je lepší využít menších kuliček těsta (o průměru přibližně 2 cm), v případě oslavy zase mohou být o něco větší.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]