Na tuto lahodnou vánoční paštiku se moje rodina těší celý rok. Dělám ji podle tohoto snadného receptu

Vánoční paštika hotová na prkénku

Domácí paštika je v některých zemích neodmyslitelnou součástí slavnostního stolu. Vyzkoušejte tento neobvyklý recept na vánoční tabuli.

Na český vánoční stůl tradičně patří řízky, kapr, bramborový salát, chlebíčky, hrachová či rybí polévka, krkonošský kuba, vinná klobása, mísa s ovocem, drobné cukroví a vánočka. Chtěli byste zkusit něco nového? Tradiční sváteční jídlo polských sousedů je tím pravým! Postup, který zaručí dokonalou chuť, je inspirován zkušeností blogerky Ani Zyśk. Kombinace různých druhů masa a zeleniny vytváří paštiku, která si získá naprosto každého.

Vánoční paštika: Kombinace skvělého masa jako základ

Aby chuť této vynikající pochoutky byla dokonalá, doporučuje se použít kombinaci podbradku, šunky, masa z kuřecích i krůtích stehen a krůtích jater. Tento postup dá vzniknout dokonalé, krémové vánoční paštice plné chuti a s velmi příjemnou texturou. Tajemstvím úspěchu je také dvakrát mletá směs masa, zeleniny a pečiva, což jídlu dodá jedinečnou jemnost.

Ingredience:

  • Syrový podbradek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Šunka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Maso z kuřecích stehen –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Maso z krůtích stehen –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Krůtí játra –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Starší housky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 kusy;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 5 celých;
  • Mrkev –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 kus;
  • Celer –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ⅓ bulvy;
  • Petržel –⁠⁠⁠⁠⁠⁠1 kus;
  • Opečená cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 kus;
  • Nové koření –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 kuličky;
  • Bobkový list –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 kusy;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ½–3 čajové lžičky;
  • Mletý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½–1 čajová lžička.

Tak vynikající pomazánku jsem ještě nikdy nejedla. Tento poctivý recept si zamilovala celá moje rodina

Vánoční paštika vkládání masa do hrnce

Postup:

  • Maso nakrájejte na menší kusy, dejte je do hrnce spolu s nakrájenou zeleninou, bylinkami a vodou.
  • Vařte pod pokličkou asi 2 hodiny.

Vánoční paštika vkládání jater do hrnce s masem a zeleninou

  • Na posledních 20 minut přidejte játra.
  • Maso nechte vychladnout.
  • Mezitím namočte starší housky do vývaru z masa.

Vánoční paštika mletí v mlýnku

  • Maso, zeleninu a housky dvakrát umelte na masovém mlýnku.
  • Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu.
  • Smíchejte je s umletou směsí, žloutky a kořením.
  • Jemně promíchejte, aby směs zůstala nadýchaná.
  • Připravenou směs vložte do formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem.

Vánoční paštika upečená ve formě

  • Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C (horní a dolní ohřev) přibližně 60 minut.
  • Po vychladnutí paštiku vyjměte z formy a uložte do lednice, kde ji nechte ztuhnout. Podávejte vychlazenou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*