Netradiční zapečené brambory s houbami – rychlý a jednoduchý recept

Zapečené brambory jsou oblíbeno variantou na jednoduché masové i vegetariánské jídlo, podle toho, co se do směsi přidá. Jsou velmi vydatné a zároveň chutné, jejich příprava navíc nezabere moc času a lze je i několikrát ohřívat.

Tento recept na zapečené brambory s žampiony a sýrem je navíc extrémně rychlý a můžete jej využít ve dnech, kdy opravdu nezbývá moc času na přípravu plnohodnotného oběda či večeře. Jak na ně?

Ingredience pro přípravu zapečených brambor se žampiony

Na tento recept budete potřebovat následující suroviny:

  • brambory – 400 g
  • houby (žampiony) – 200 g
  • vejce – 5 ks
  • cibule – 1 ks
  • mléko – 500 ml
  • sýr na strouhání – 100 g
  • česnek – 2-3 stroužky
  • sůl – dle chuti
  • pepř – dle chuti
  • různá koření na brambory – dle chuti
  • rostlinný olej – dle potřeby

Postup přípravy zapečených brambor se žampiony

Recept připravíte podle tohoto postupu:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
  2. Cibuli očistěte a nakrájejte najemno.
  3. Žampiony omyjte a nakrájejte na drobné kostičky.
  4. Připravte si pánev s olejem, jakmile se olej rozehřeje, nechte na něm brambory osmahnout (5-7 minut).
  5. Poté přidejte cibuli a houby a nechte je dalších 5 minut za občasného míchání smažit.
  6. Oloupejte česnek a nesekejte jej.
  7. Po osmahnutí přidejte česnek do směsi, osolte dle potřeby a důkladně promíchejte.
  8. Sundejte pánev z ohně.
  9. Rozklepněte vejce do misky a rozmíchejte je s mlékem.
  10. Připravte si zapékací mísu, dejte do ni bramborovou směs a zalijte ji rovnoměrně vejci s mlékem.
  11. Směs vložte do trouby rozehřáté na 190 °C a pečte 15 minut.
  12. Poté směs vyjměte s trouby a posypte její povrch nastrouhaným sýrem.
  13. Zapékejte dalších 10-15 minut, dokud se sýr zcela nerozteče.

Takto připravený pokrm můžete podávat ještě teplý s lehkým zeleninovým ale i ovocným salátem či kompotem, nebo samostatně.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]