Neznáte kuře na ježka? Takovou dobrotu si nemůžete nechat ujít!

Kuře je úžasné za všech okolností, je totiž rychle hotové, skvěle chutná pečené nebo grilované spolu se zeleninou. Dnešní recept na kuřecí maso bude výjimečný, protože takovou přípravu tohoto bílého masa jste ještě neviděli. Připravuje se v celku a na přípravu budete potřebovat skoro celé balení párátek. Vůni orientu zajistí kombinace badyánu, skořice, zázvoru a hřebíčku. Ohromující chuť i vůně nenechá rodinu a přátele lhostejnými, na talíři nezbyde během chvilinky ani kousíček.

Ingredience

Co budete na přípravu tohoto delikátního kuřete s vůní orientu potřebovat? Připravte si:

  • celé kuře – 1,5 kg
  • bílý jogurt – 2 velké kelímky
  • olej – dle potřeby

Na marinádu budete potřebovat:

  • voda – 5 l
  • česnek – 1 palička
  • čerstvý zázvor – 100 g
  • hřebíček – 5 ks
  • badyán – 2 ks
  • feferonky (nebo chilli papričky) – 2 ks
  • kůra skořice – 1 ks
  • čerstvá nať koriandru – 1 svazek
  • sůl – 5 lžic

Na obalení si připravte:

  • strouhanka s kukuřičným škrobem (3:1) – dle potřeby
  • vejce – dle potřeby
  • mletá paprika – 5 lžic
  • sezamové semínko – 5 lžic
  • sůl – 4 lžíce
  • mletý koriandr – 3 lžíce

Příprava

Vezměte celé kuře a dobře jej očistěte od nečistot a zbytků peří, omyjte a položte do velké a dostatečně hluboké mísy nebo zapékací nádoby. Propíchejte celý povrch kůže párátky, dokud nebude kuře připomínat ježka.

Zalijte jogurtem (můžete naředit mlékem nebo kefírem) až po okraj vrchní kůže a nechte přes noc marinovat v chladničce.

Ráno si připravte dostatečně velký kastrol, do kterého se vejde 5 litrů vody a přidejte všechny neoloupané a nenakrájené přísady na marinádu. Dejte vařit, po dosažení bodu varu nechte zchladnout na 65 °C.

Nyní kuře přesuňte z jogurtu do hrnce s vývarem a na mírném ohni (na cca 65 °C) vařte asi 1,5 hodiny.

Po uplynutí času vyjměte z vývaru, odstraňte párátka a dejte stranou zchladnout.

Rozklepněte vajíčka do hluboké mísy a rozšlehejte, kuře ve vajíčkách obalte. Do druhé nádoby vsypejte směs strouhanky a škrobu, sezamová semínka, mletou papriku, koriandr a sůl a promíchejte. Kuře směsí dokonale obalte.

V široké pánvi nebo hrnci rozpalte olej, kuře osmažte ze všech stran dozlatova (cca 15 minut). Poté vyjměte a odsajte přebytečný tuk pomocí papírových utěrek.

Naporcujte a servírujte s vařenými bramborami.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]