Nový recept na žemlovku tak, jak ji zaručeně neznáte, se stal naprostým hitem

I přesto, že v pečení moučníků nejste příliš zkušení, můžete připravit skvostný jablečný koláč, kterého nebude mít nikdo nikdy dost! Je to velmi jednoduché. Ze sedmi běžně dostupných ingrediencí vykouzlíte dezert vhodný i na slavnostní příležitosti.

Jaké suroviny budete potřebovat na rychlý jablečný koláč?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto ingredience:

  • 4 středně velké vanilkové muffiny
  • 140 gramů másla
  • 1 citron
  • 100 mililitrů smetany ke šlehání
  • 3 zralá jablka
  • 160 gramů moučkového cukru
  • 2 vajíčka

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

Nejprve si pečlivě oloupejte jablka a zbavte je jádřinců. Poté je pokrájejte na tenčí plátky, vložte do misky, zakápněte citronovou šťávou a posypte moučkovým cukrem (cca 60 gramy).

V další fázi si k ruce vezměte vanilkové muffiny a ostrým nožem je pokrájejte podélně na tenké pláty.

Nyní si k ruce vezměte formu na bábovku a vymažte ji důkladně změklým máslem. Na dno rozložte část pokrájených a ocukrovaných jablek, následně na ovoce poklaďte plátky másla, kousky vanilkových muffinů, a tak postup opakujte, dokud formu zcela nenaplníte.

Dokončování jablečného koláče a jeho pečení v troubě

Nakonec si v menší misce vyšlehejte dvě vejce spolu se smetanou ke šlehání a sto gramy moučkového cukru, také přidejte lžíci citronové šťávy a směs rovnoměrně nalijte na navrstvené suroviny ve formě na bábovku.

Polotovar koláče přikryjte pro jistotu alobalem a pečte v troubě asi 50 minut při teplotě 190 °C.

Servírování rychlého jablečného koláče

Upečený jablečný koláč vyjměte z trouby, opatrně vyklopte z formy na bábovku a případně posypte moučkovým cukrem.

Po zchladnutí podávejte s jakýmkoliv oblíbeným nápojem (kvalitní kávou, kakaem, čajem, horkou čokoládou) a třeba i s kopečkem čerstvé šlehačky. Hodit se ovšem bude k dezertu i vanilková zmrzlina. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]