Oblíbený medovník, ale bez válení těsta? Jasně! A věřte, že chutná lahodně!

Kdo by neměl chuť na vynikající medovník? Nebeské spojení medu a karamelu uhrane každého, hodí se ke kávě a patří mezi oblíbené dorty nejen na slavnostní příležitosti. Jenže jeho tradiční přípravu zvládne málokdo, musí se vyválet jednotlivé pláty těsta, které se zvlášť pečou. Ale nezoufejte, tento recept se bez otravného vyválení obejde. Vyzkoušejte připravit tento jedinečný medovník, který chutná stejně, je ale mnohem snazší na přípravu!

Ingredience

Co budete na přípravu jedinečného medovníku bez válení těsta kromě plechu na pečení potřebovat? Připravte si na těsto:

  • mouka – 200 g
  • cukr – 100 g
  • máslo – 100 g
  • med – 80 g
  • vejce – 3 ks
  • jedlá soda – 1 lžička
  • sůl – špetka

Na krém budete potřebovat:

  • zakysaná smetana (20 % a více tuku) – 400 g
  • moučkový cukr – 1 lžíce

Příprava

Jak začít u medovníku jinak než s medem. V hrnci jej rozehřejte ve vodní lázni a přidejte jedlou sodu. Zahřejte až med získá barvu karamelu, poté přidejte máslo a za stálého míchání jej nechte rozpustit. Následně odstavte z ohně a dejte stranou vychladnout.

Připravte si misku, do které rozklepněte vajíčka a pomocí mixéru vyšlehejte s cukrem přidávaným po lžících, vznikne hladký béžový krém. Promíchejte s vychladlým medem a přidejte prosátou mouku. Vznikne hladké tekutější těsto, rozdělte ho na dva stejně velké díly.

Vezměte plech a nalijte hmotu na dno, stěrkou uhlaďte do rovna a dejte péct na 6-8 minut do předehřáté trouby na 160 °C. Dejte pozor, aby plát nebyl příliš tlustý, poté upečte i druhý kus. Po vychladnutí oba pláty položte na sebe, okraje seřízněte tak, aby vznikl úhledný a pravidelný obdélník. Ten poté rozdělte ještě na čtvrtiny. Zbylé odkrojky dejte do misky a mixérem rozmělněte na drobenku.

Nyní je čas připravit krém ze zakysané smetany smíchané se lžící moučkového cukru. Připravené pláty poté potřete tímto krémem a postupně vrstvěte jeden na druhý. Vrchní část tvoří těsto, které pomažte zbylým krémem. Nezapomeňte potřít i boční strany. Krém zasypejte nadrobno rozemletou drobenkou. Můžete použít také směs drobenky a najemno rozemletých oříšků.

Hotový dort dejte chladit na několik hodin nebo přes noc do chladničky. Servírujte s kopečkem šlehačky, kávou nebo čajem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]