Vyzkoušejte tento jednoduchý trik a vyrobte si doma tento účinný postřik, kterým rajčata ochráníte před vznikem plísní. Odměnou vám bude bohatá a šťavnatá úroda.
Velká a sladká rajčata patří mezi nejoblíbenější plody letní sezóny. Abyste si je dosyta užili, zajistěte těmto rostlinám tu nejlepší péči. Kromě toho je musíte ochránit před útoky škodlivého hmyzu, nemocemi, houbovými chorobami nebo vznikem plísní. Pokud se plíseň přece jen na vašich keřících objeví, tímto postřikem se jí snadno zbavíte.
Jak pěstovat rajčata
Přestože je pěstování těchto lahodných plodů poměrně jednoduché, dokážou někdy potrápit i opravdu zkušeného zahradníka. Aby byly rostliny silné a zdravé, potřebují ke svému růstu dostatek světla, tepla, vody a potřebné živiny. Jen tak vám budou dobře prospívat a v létě bohatě plodit. Před výskytem nemocí a plísně je snadno ochráníte pomocí tohoto přírodního postřiku.
Plíseň na rajčatech
Prvních známek tohoto problému si všimnete tak, že se na listech, stoncích nebo plodech objeví nepravidelné hnědé skvrny. Jak se plíseň rozrůstá, postupně se napadená místa zvětšují a rostlina pomalu odumírá. Podle rychlosti postupu plíseň zpomalí vývoj rajčat a sníží jejich produkci nebo rostlinu zcela zahubí. Snadno se může rozšířit i na další rostliny, a připravit vás tak o celkovou úrodu.
Jak zabránit vzniku plísní
Abyste si zajistili opravdu dobrou úrodu, musíte rajčata před plísní preventivně chránit. Důležité jsou především dostatečné rozestupy mezi jednotlivými rostlinami, které usnadní cirkulaci vzduchu a světla. Pravidelně odstraňujte listy, jež se dotýkají země. Snažte se rajčata nepřelévat a každý rok je vysaďte na jiném místě.
Přírodní prostředky proti plísni
S tímto problémem vám může pomoci nálev z některých bylin. Postříkejte svá rajčata výluhem z přesličky, šalvěje nebo heřmánku. Asi 1 kg čerstvých bylin namočte do 10 l vody a nechte 24 hodin louhovat
Úroda rajčat jako z učebnice: 3 zásady pro úspěšné pěstování neskutečně sladkých plodů
Přesličky je potřeba další den povařit 20 minut ve velkém hrnci a po vychladnutí naředit s vodou v poměru 1 : 20. Šalvěj vařit nemusíte, ale nařeďte ji tak, abyste získali 10% roztok. Přibližně 1 litr výluhu heřmánku smíchejte s 9 litry vody. Dalšími skvělými pomocníky vám mohou být česnek nebo kravské mléko.
Zdroj Santeplusmag
Napište komentář