Pokud jste doposud neměli dostatečný důvod proč se důkladně zásobit zralými a šťavnatými mandarinkami, tento recept vás přesvědčí. Zkuste si připravit mandarinkový koláč, který budete odteď chtít jíst každý den. Stačí vám totiž pouhých 10 minut na veškerou přípravu a pak jen pár dalších minut na pečení. Zaujali jsme vás dostatečně? Pak čtěte dál a rovnou si chystejte ingredience.
Suroviny
- Mandarinky – 8 kusů
- Hladká mouka – 300 g
- Vejce – 3 kusy
- Sůl – dle chuti
- Prášek do pečiva – 3 lžičky
- Máslo – 180 g
- Cukr – 100 g
- Vanilkový cukr – 1 sáček
- Kefír – 200 ml
Jak postupovat?
Do měkkého másla zašlehejte cukr a vanilkový cukr. Každé vejce rozklepněte zvlášť a pomalu jej přidávejte k cukru s máslem. Do těsta dále prosejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Vše dobře promíchejte. Na závěr nalijte do těsta také kefír a řádně jej zašlehejte. Těsto můžete dát na chvíli odložit bokem do lednice.
Mezitím si oloupejte mandarinky a nakrájejte je na poloviny. Poté je rozložte na dno vymazané formy. Pokud nechcete formu vymazávat, je možné ji také vyložit pečicím papírem. Obecně ale toto moc nedoporučujeme, protože těsto je velmi tekuté a mandarinky také pustí šťávu, takže se papír může rozmočit. Na mandarinky poté nalijte vychladlé těsto.
Pečení
Koláč dejte do vyhřáté trouby a pečte přibližně 40 minut až hodinu při 180 stupních.
Po upečení nechte koláč vychladnout a ztuhnout. Šťáva se krásně vsákne do těsta a koláč bude skutečně lahodný, vláčný a velice osvěžující. Pokud je to žádoucí, pokapejte dort rozpuštěnou tmavou čokoládou. Koláč si nejlépe užijete v kruhu přátel se šálkem horké kávy.
Dá se recept nějak ozvláštnit?
Namísto čerstvých mandarinek lze samozřejmě použít i ty kompotované. Je však třeba počítat s tím, že jsou ještě daleko vodnatější a výsledný koláč se může rozpadat. Namísto mandarinek lze samozřejmě stejně dobře použít i jiný druh ovoce dle sezóny a vaší chuti.