Ořechový dort, který si dokáže zachovat svou příjemnou vláčnost

Mnoho lidí má obavy z toho, že ořechový dort bude příliš suchý. My vám garantujeme, že když zkusíte náš recept, k ničemu takovému nedojde. Naopak bude příjemně vláčný. A bude mít i skvělou chuť. Až se budete divit, že něco tak lahodného může být tak jednoduché.

Připravte si suroviny

Ořechový dort je nejenom chutný a vláčný, ale je také jednoduchý na přípravu. I o tom se celkem jednoduše přesvědčíte. Stačí se podávat na výčet ingrediencí. Základem dortu je těsto, na které budete potřebovat toto:

  • 1 hrnek mouky
  • 150 g cukru
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 150 g vlašských ořechů
  • 4 bílky
  • 1 špetka soli

Když máte ingredience na těsto, připravte si ještě suroviny určené na krém, který je další nedílnou součástí tohoto receptu. Zde bude potřeba toto:

  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 125 g čokolády
  • 1 lžíce moučkového cukru

Příprava těsta má své fáze

Začínáme přípravou těsta. Jako první je třeba ušlehat vaječné bílky. A to pomocí kuchyňského mixéru. K nim přidejte také sůl a kyselinu citronovou a vytvořte z nich hutný a pevný sníh.

Dále můžete připravit vlašské ořechy. Pro lepší chuť je můžete krátce opražit na suché pánvi. Potom je důkladně nasekejte. Buď ručně, nebo můžete použít také kuchyňský mixér.

Následně je to velmi jednoduché, jelikož přípravné fáze máte za sebou a tak v míse začnete míchat všechny ingredience dohromady, až vám vznikne těsto požadované konzistence.

Těsto upečte

Unikátní je tento ořechový dort v tom, že se skládá z několika vrstev. Těch je celkem 6 a tak je třeba na stejný počet dílů rozdělit i vaše těsto.

Z každého kusu následně vyválejte kruh o průměru asi 18 centimetrů. Ten následně dejte na plech s pečicím papírem a potom ho upečete v troubě.

Trouba by měla být předehřátá na asi 180 stupňů Celsia. Vzhledem k velikosti jednotlivých kousků těsta je stačí péct krátce, jenom po dobu asi 5 – 7 minut.

Připravte si krém

Když těsto chladne, je pravý čas na přípravu krému. Základem je zde čokoláda, kterou necháte ve vodní lázni pomalu rozpouštět.

Dále vezmete smetanu, kuchyňský mixér a začnete tvořit domácí šlehačku, ke které přidáte také cukr. Šlehejte do doby, dokud nebudete spokojeni s konzistencí.

Rozdělte krém na dvě části. Jednu část nechte být, je hotová. Do druhé přidejte rozpuštěnou čokoládu. Rázem bude mít váš ořechový dort hned dva krémy.

Můžete kompletovat

Finále už je jednoduché. Základem je vrstva těsta, kterou pomažete prvním krémem. Přiklopíte těstem a poté přidáte druhý krém. A takto střídavě až do doby, dokud vše nespotřebujete. V tu chvíli je váš oříškový dort hotov. Nehte ho vychladit a podávejte.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]